Gemeentepagina week 46 – 13 november 2019

Deze week in de gemeenteberichten: Extra alert tijdens de donkere dagen, Wegwerkzaamheden Alberdingk Thijmlaan en Kent u iemand die de Piet Dijkstra Prijs 2020 verdient?
 

Leerlingen De Bron ontbijten met kinderburgemeester en burgemeester

Vorige week donderdag schoven leerlingen van basisschool De Bron aan de ontbijttafel met kinderburgemeester Isabella Hoeve en burgemeester Harm-Jan van Schaik. In de raadzaal gaven ze met het gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Harderwijk is een JOGG-gemeenten en zet zich onder andere op deze manier in om jongeren bewust te maken van gezonde voeding. Ook dit jaar betaalde de burgemeester de kinderen symbolisch voor zijn ontbijt met een donatie aan ‘Het vergeten kind’. Deze stichting zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Zodat deze kwetsbare kinderen weer rust vinden, aandacht krijgen en zich op hun toekomst kunnen richten. In totaal deden een half miljoen leerlingen op zo’n 2500 basisscholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Met het jaarthema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’ laten het Nationaal Schoolontbijt en de stichting Het vergeten kind zien dat het ontbijt iets is wat voor iedereen erbij hoort.
 
Burgemeester Ontbijt Harderwijk
 

Extra alert tijdens de donkere dagen

Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan in de zomer. We geven graag wat tips!
 
  • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond gaat uitlaten.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt, bijvoorbeeld via Whatsapp.
  • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
Tot slot
Wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Bewoners met dit keurmerk hebben tot 85% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als je huis PKVW-gecertificeerd is.
 

OV-inloopspreekuur voor senioren

Inloopspreekuur over het openbaar vervoer voor senioren. Elke vierde donderdag in de maand van 10.00 tot 11.30 uur in de Bibliotheek in het Huis van de Stad. Het eerstvolgende DeHet Herstvolgend inloopspreekuur is donderdag 28 november.
 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 21 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Veegplan Buitengebied en Fietsbeleid. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Winkelcentrum Stadsweiden. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 

Wegwerkzaamheden Alberdingk Thijmlaan

Vanaf maandag 18 november starten de werkzaamheden voor de reconstructie van de Alberdingk Thijmlaan. Het gaat om het gehele traject vanaf de rotonde met de Verkeersweg tot aan de kruising met de Vondellaan. Verkeer kan hinder hebben van de werkzaamheden en zal worden omgeleid. We proberen de hinder zoveel mogelijk te beperken. De werkzaamheden duren naar verwachting tot vrijdag 13 december 2019. 
 

 Hulp bij financiën en schulden


Dit is André. André had enorme schulden. Hij kreeg hulp aangeboden maar wilde het zelf doen. Maar hij deed het niet. Totdat hij ‘ja’ zei tegen een schuldhulpmaatje.’ #komuitjeschuld.
 
Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Als we schulden hebben, wachten we gemiddeld 5 jaar met hulp zoeken. Dat is zonde. Want als je zo lang wacht, wordt het bedrag in die 5 jaar, ruim 10 keer zo hoog.
 
Heeft u ook schulden en komt u er niet uit? Neem dan contact op met Stimenz via (088) 784 64 64 of [email protected]. Kijk voor informatie over hulp bij financiën en schulden op sociaal.meerinzicht.nl/hulp-bij-financien-en-schulden.
 

Kent u iemand die de Piet Dijkstra Prijs 2020 verdient?

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omzien. De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. De prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2020. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen.
 
Voordragen kandidaten
Kent u iemand die zich vrijwillig en zonder eigen belang inzet voor de Harderwijkse samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor de Piet Dijkstra prijs via het formulier op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. U kunt tot en met 21 november iemand voordragen voor de prijs.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
31-10-2019 Waterfront fase 3: damwanden
5-11-2019 Parallelweg 25 -26 en 25-27: kappen 12 bomen
5-11-2019 Markt 17: realiseren 5 appartementen
6-11-2019 Hoefbladmeen 11 en 12: schuurtjes
6-11-2019 Kweekgrasdreef 11: tuinhuisje
7-11-2019 Parallelweg 25-73: kappen 25 bomen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
31-10-2019 Martinus Nijhoffstraat 8: wijzigen gevel
4-11-2019 Zuiderzeestraatweg 75a: verbouwen woning
5-11-2019 Johanniterlaan/Selhorstweg: kappen 3 bomen
6-11-2019 Tollensstraat 11: dakkapel (achterzijde)
7-11-2019 Lageweg 17: kappen 5 bomen
7-11-2019 Stationslaan 114: kappen 1 boom
7-11-2019 Oranjelaan 32: nokverhoging achterzijde en dakkapel voorzijde
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
  

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
30-10-2019: Kievitmeen 56, 3844 XH in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning;
30-10-2019: Van Geunslaan 14 en 16, 3843 CZ  in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit schuren/opstallen;
29-10-2019: Molenweg 25, 3849 RL in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een agrarisch bedrijfsgebouw;
28-10-2019: Zuiderzeestraatweg 58-1, 3849 AH in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit diverse gebouwen.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
  

Verleende Drank- en Horecavergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 3, lid 1 van de Drank- en Horecawet aan de onderstaande onderneming een drank- en horecavergunning heeft verleend:
- YMCA Kampeercentrum Hulshorst, Hierderbeek 1, 3849 RA Hierden. De vergunning is op 11 november 2019 verzonden.
 

Verleende Exploitatievergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend:
- YMCA Kampeercentrum Hulshorst, Hierderbeek 1, 3849 RA Hierden. De vergunning is op 11 november 2019 verzonden. 
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen vanaf 13 november tot en met 23 december 2019 ter inzage. Wanneer u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.