Gemeenteberichten Harderwijk en Hierden week 3

Met deze week: Denk mee over de toekomst van de Roef, bekendmaking winnaars Sportverkiezingen 2019 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Piet Dijkstra Prijs voor mevrouw Roelie Smidt

Burgemeester Harm-Jan van Schaik reikte vorige week woensdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Piet Dijkstra Prijs uit aan mevrouw Roelie Smidt. Roelie zet zich al meer dan 25 jaar in voor de Harderwijkse samenleving. Haar aandacht gaat vooral naar gezinnen die leven in armoede. Vanuit ZorgDat doet zij wekelijks de boodschappen voor mensen die het niet breed hebben. Dit doet zij met veel enthousiasme en liefde. Vanuit de kerk helpt zij mede kerkgenoten die eenzaam zijn door bezoekjes af te leggen en een opkikker in de vorm van een kaartje of bloemetje. Ook staat zij zieke ouderen bij die voor bestralingen naar het ziekenhuis gaan.
 
Volgens de commissie Piet Dijkstra Prijs is mevrouw Smidt een betrokken vrijwilliger die zich vol overgave inzet voor haar medemens. Zij is een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Met haar inzet stimuleert zij vele andere vrijwilligers.

Roelie Smidt ontvangt Piet Dijkstraprijs
(Foto gemeente Harderwijk)

Staatssecretaris bezoekt Harderwijk

Woensdag 8 januari bracht de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, mevrouw Broekers-Knol, een uitgebreid werkbezoek aan het AZC in Harderwijk. Na een bezoek aan Asielzoekersschool De Vlieger volgde een kennismaking met het AZC en een COA delegatie. Tijdens de lunch in de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe werd een presentatie gegeven over de aanpak van overlastgevers uit het AZC. De staatssecretaris voerde gesprekken met ondernemers uit winkelcentrum Tweelingstad, omwonenden van het AZC en vertegenwoordigers van het platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk. Het werkbezoek werd afgesloten met een persbijeenkomst waarbij ook diverse leden van de gemeenteraad aanwezig waren. 

Veluws Starterscollectief

Op zaterdag 25 januari organiseert het Veluws Starterscollectief voor de derde keer de Startersdag, dit keer in Veluvine in Nunspeet. Uiteraard hopen we op een mooie opkomst en daar hebben wij uw hulp hard bij nodig. Wilt u meer weten over de Startersdag? Neemt u dan gerust contact met Martijn Juffer namens het Veluws Starterscollectief, tel. 06 16 28 00 78.

Denk mee over de toekomst van De Roef

Het huidige wijkcentrum De Roef in de wijk Stadsdennen wordt vernieuwd. Het wijkcentrum wordt een plek voor ontmoeting, activiteiten en aandacht voor gezondheid. Het blijft een wijkcentrum voor en door bewoners in de wijk Stadsweiden. Een plek waar je gezellig een kop koffie kunt drinken en een goed gesprek voeren. Een plek waar verenigingen hun activiteiten kunnen houden. 
 
Ook gezondheidsorganisaties krijgen ruimte, zoals de huisarts en welzijnsorganisaties (bijvoorbeeld ZorgDat). Deze organisaties hebben aandacht voor Positieve Gezondheid en gaan samenwerken aan gezondheid en welzijn. Het huidige gebouw van De Roef wordt aangepast. U kunt meedenken over de toekomst van De Roef en dat kan via onlinestadsgesprek.harderwijk.nl. 

Raadsinformatie

De commissie vergadert op donderdag 16 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Waterfront highlights 2019 en vooruitblik 2020 en Hondenbeleid. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CU heeft het college schriftelijke vragen gesteld over vergunning vuurwerkclub. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Terugblik op de dementiecursussen van 2019

Vorig jaar heeft Top voor dementie in opdracht van de gemeente een aantal dementiecursussen gegeven. De cursussen zijn een onderdeel om te komen tot een ‘Dementievriendelijk Harderwijk’. In totaal hebben 48 deelnemers deelgenomen aan de cursus. Deelnemers waren veelal familieleden van iemand met dementie; partner, kinderen maar soms ook buren of iemand die vrijwilliger is voor mensen met dementie. Ook de vrijwillige gastheer/-dames vanuit ZorgDat deden actief mee in de cursus.
 
Eén van de reacties kwam van een partner: “Ik spreek de taal van mijn vrouw nu veel beter. Hierdoor hebben we veel minder strijd hebben met elkaar en gaan we liefdevoller met elkaar om!” Een andere deelnemer gaf aan dankzij de cursus haar eigen gedrag beter te kunnen ‘verantwoorden’ naar de buitenwereld: “Ik kom er achter dat ik heel veel dingen al goed doe, maar ik kan dit nu ook beter verwoorden, en als voorbeeld stellen naar anderen’. 

Rectificatie weekmarkt Drielanden

Vorige week hebben wij melding gemaakt over de start van de weekmarkt in de wijk Drielanden vanaf woensdag 18 maart 2020. Daarbij zijn wij over de aan te bieden marktwaar niet volledig geweest. De kramen op de markt gaan namelijk vis, kip en kaas te koop aanbieden. Wij onderzoeken nog de mogelijkheden om andere branches aan de markt toe te voegen. De weekmarkt wordt vanaf 18 maart elke woensdag gehouden van 8.30 - 13.00 uur op het parkeerterrein aan achterzijde wijkwinkelcentrum (P2) Drielanden. 

Vier Hierdense brandweermannen Koninklijk onderscheiden

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft vrijdagavond 10 januari een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Aart Vierhout, Jaap Hop, Gert Timmer uit Hierden en Reind Mostert uit Hulshorst. Alle vier maken ze onderdeel uit van het brandweerkorps Hierden. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van het brandweerkorps.
 
De heren Mostert, Timmer, Hop en Vierhout zijn respectievelijk 20, 21, 25 en 33 jaar actief bij het korps. En hebben zich op die manier belangeloos en met veel enthousiasme ingezet voor de samenleving. De heer Vierhout is al 18 jaar een bevlogen commandant van de brandweerpost Hierden.

4 brandweermannen in Hierden Koninklijk Onderscheiden
 

Sarian pleit voor meer acceptatie van mensen met verward gedrag

Dit artikel is onderdeel van een reeks van tien verhalen over Noord-Veluwse inwoners die zelf of in hun omgeving te maken hebben met verward gedrag. Harderwijk en de Noord-Veluwse gemeenten willen op deze manier aandacht besteden aan dit thema.
 
Sinds zijn pubertijd heeft haar zoon de diagnose schizofrenie. Twintig jaar later raakt het haar nog als ze er over praat. Sarian Verbaak (64 jaar) pleit voor meer acceptatie van mensen met verward gedrag. “Het is mijn missie geworden. We moeten door de vooroordelen heen breken. Dat kan alleen maar als mensen weten hoe de vork in de steel zit.”
 
“Mensen durven er niet voor uit te komen dat hun partner of familielid een psychiatrische aandoening, autisme, hersenletsel of wat dan ook heeft,” vertelt Sarian. “Je ziet aan de buitenkant vaak niets aan iemand. Dan is de gedachte: hij of zij moet gewoon normaal doen. Maar zo werkt het niet.”
 
Voorheen woonde haar zoon een tijd zelfstandig, tegenwoordig in een instelling. Dat geeft haar rust.  “Toen mijn zoon nog niet in een instelling woonde, deed hij gekke dingen in het dorp. Ruiten intrappen bijvoorbeeld. Ook bij ons thuis. Het liefst wilde ik wegkruipen in mijn schulp. Maar je moet de confrontatie aan durven gaan en open en eerlijk blijven.”
 
Ze geeft daarom lezingen over stigmatisering en volgde een training. “Belangrijk is om personen met verward gedrag altijd respectvol te benaderen, zoals je zelf behandeld wil worden.” Een andere tip is om altijd in ik-persoon te praten. Goede voorbeelden kent ze ook. “Mijn zoon heeft in een psychose wel eens gezegd tegen een wijkagent: ‘Er zit een crimineel op mijn bank, die mij wil vermoorden’. Waarop de wijkagent zijn knuppel pakte en de onzichtbare crimineel uitschakelde.”
 
Verder lezen? Lees het hele verhaal op Harderwijk.nl/actueel.

Bekendmaking winnaars Sportverkiezingen 2019

Op vrijdag 24 januari is de bekendmaking van de winnaars van de sportverkiezingen van 2019. Een vakjury heeft in december uit alle inzendingen per categorie 3 genomineerden gekozen. Ruim 2300 inwoners hebben gestemd op de genomineerden. U bent van harte uitgenodigd om bij de Sportverkiezingen aanwezig te zijn.
 
De Sportverkiezingen starten om 19.00 uur (inloop 18.30 uur) in de sportzaal Stadsweiden aan de Kamillemeen 3 in Harderwijk. Per categorie maken wij de winnaar bekend: Sportman, Sportvrouw, Sporttalent, Sportteam, Jeugdsportteam en de bijzondere sportprestatie. PEC Zwolle aanvoerder Bram van Polen blikt samen met wethouder Marcel Companjen terug op het sportjaar van de gemeente Harderwijk.
 
Naast de bekendmaking van sporter of sportteam van het jaar, worden Harderwijkers die een sportprestatie hebben behaald op het NK, EK, WK of de Olympische spelen gehuldigd. Zij ontvangen hiervoor de Harderwijkse Sportpenning uit handen van wethouder Marcel Companjen.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 3-1-2020 Parallelweg 26-101: kappen 2 bomen
  • 3-1-2020 Herman De Manstraat 36: erker
  • 6-1-2020 Beekweg 8: carport
  • 8-1-2020 diverse locaties: kappen 91 bomen
  • 8-1-2020 Oltmansstraat 2: uitbreiden woning (alleen strijdigheid)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 0341 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 8-1-2020 terrein Zandlaan 7 sectie C1894: tijdelijke mast in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Korhoenlaan 1-111: kappen 5 bomen; 15-2-2020
  • Vijhestraat 1: verbouwen rijksmonument
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
17-12-2019: Deventerweg 30, 3843 GD in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit woningen.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Ontwerpbestemmingsplan Lorentz - Partiële herziening windmolens en ontwerpomgevingsvergunning Lorentzhaven windmolens, Lorentzstraat 5-01 en Lorentzdijk 5 en 25
Coördinatieregeling:

Op 19 september heeft de gemeenteraad besloten om de coördinatieregeling (art. 3.30 Wro) toe te passen voor de realisatie van 3 windmolens op bedrijventerrein Lorentz. De regeling maakt het mogelijk de procedure en besluitvorming voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning gezamenlijk voor te bereiden en te coördineren.
 
Ontwerpbestemmingsplan:

Het ontwerpbestemmingsplan Lorentz - Partiële herziening windmolens maakt de bouw van drie windturbines aan de kust van het Veluwemeer op bedrijventerrein Lorentz mogelijk. Twee windmolens worden gesitueerd aan de Lorentzdijk en één windmolen aan de Marie Curiestraat achter de RWZI (rioolzuiveringsinstallatie).
 
Ontwerpomgevingsvergunning bouwen en milieu:

De ontwerpomgevingsvergunning Lorentzhaven windmolens, Lorentzstraat 5-01 en Lorentzdijk 5 en 25 maakt de bouw van drie windturbines en het oprichten van de inrichting op bedrijventerrein Lorentz mogelijk.
 
Inzien en zienswijzen:

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning liggen met ingang van 16 januari gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Het bestemmingsplan kunt u ook inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl (planidn: NL.IMRO.0243.BP00253-0001). (bronbestanden: services.meerinzicht.nl/HWK/RO/plannen/NL.IMRO.0243.BP00253-/NL.IMRO.0243.BP00253-0001) of op de website van de gemeente Harderwijk onder www.harderwijk.nl/plannenlorentz.
 
Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan en/of de ontwerpomgevingsvergunning schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411 911.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om de algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij het adres Van Harenstraat 5 op te heffen.
 
Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 0341 411 911.