Gemeente nieuwsberichten week 38

Deze week in de gemeente nieuwsberichten: Werkzaamheden Selhorstweg, Rijvaardigheidsritten 65+, Stadsgesprekken 'Harderwijk Zijn Wij Samen' en natuurlijk de aangevraagde en verleende vergunningen. 

 

Leerlingen de Brug en het Baken op bezoek bij de gemeente

Op vrijdag 15 september brachten de groep 8 leerlingen van basisschool de Brug en het Baken een bezoek aan het Huis van de Stad. Het bezoek stond in het teken van de jaarlijkse internationale Dag van de Democratie.
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik ontving de leerlingen in de raadzaal. Hij begon de bijeenkomst met het stilstaan bij het leed van de slachtoffers in Sint-Maarten, waaronder veel kinderen die op dit moment niet naar school kunnen. Vanmorgen gaf minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een groep leerlingen in Hilversum het startsein voor de landelijke actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. De leerlingen kregen van de burgemeester een uitleg over wat de gemeente doet. Na het welkomstwoord vertelde Griffier Erik Lanning spelenderwijs over de gemeenteraad. Vervolgens gingen de leerlingen in groepen uiteen voor een rondleiding in de plaza (voorheen Stadswinkel) en bij het Klant Contact Centrum. Zij waren vooral onder de indruk van Novah, de ‘service’ robot die bezoekers ontvangt, hen wegwijs maakt en voorziet van informatie.
 
Met het bezoek van de basisschoolleerlingen wil de gemeente, politiek en democratie onder de aandacht brengen bij de jeugd. Zij zijn immers de toekomst van onze stad!

Heropening Garagebox 49

Begin deze zomer is Garagebox 49 heropend aan de PC Boutenslaan. In dit mini-buurthuis organiseert het buurtteam Schrijverswijk/PC Boutenslaan activiteiten voor groot en klein. Kinderen uit de buurt kunnen er op woensdagmiddag knutselen en spelen. Er worden dan verschillende activiteiten georganiseerd. Vanuit ZorgDat ondersteunt Liza Cramer als kinderwerker het buurtteam hierbij. Het buurtteam gebruikt de Garagebox als gemeenschappelijke ruimte voor de buurt. In eerste instantie voor de jongeren. Maar iedereen uit de buurt die wat gemeenschappelijks wil organiseren kan gebruik maken van de ruimte. Ouderen kunnen hier een kaartje leggen en een groep Turkse buren gaat wekelijks een thee-uurtje houden.
 
Buurtteam is de beheerder
Het buurtteam is de beheerder van de garagebox. De box is niet te huur en alleen te gebruiken onder voorwaarden van het volgen van de huisregels. Zo mag er geen alcohol worden geschonken en mag er niet worden gerookt. Binnenkort wordt de nieuwe naam voor deze bijzondere plek in de buurt bekend gemaakt. Houd hiervoor de Facebookpagina van het buurtteam in de gaten.

Wijkspreekuur Stadsdennen

Voor alle bewoners van de wijk Stadsdennen vindt op dinsdag 3 oktober het wijkspreekuur van Stadsdennen plaats. Het spreekuur is van 16.00 tot 17.00 uur op de Van Alphenstraat. Kom langs en laat weten wat u bezig houdt in de wijk en wat er beter kan!

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 28 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere verdieping economische positionering van Harderwijk. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over verdwijnen muurdelen dwangburcht aan de Vissershaven. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Werkzaamheden Selhorstweg

In de periode van maandag 2 oktober t/m vrijdag 13 oktober vinden er werkzaamheden plaat aan het plateau in de Selhorstweg ter hoogte van de Albert Heijn.
 
De goot wordt aan beide zijden verwijderd en voor de fietsers wordt het rode asfalt doorgetrokken. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren zal het verkeer komende vanaf de Bleek, Luttekepoortstraat worden omgeleid. De omleiding worden met borden aangegeven. Meer informatie: projectleider gemeente Harderwijk, dhr. E. Hamelink, tel. 0341 411 911.

Uitnodiging: Bijeenkomst van de Sociale Adviesraad Harderwijk

‘Samenwerken in Harderwijk’
 
Op maandag 2 oktober organiseert de Sociale Adviesraad Harderwijk een bijeenkomst voor inwoners. Het doel van de bijeenkomst is ontmoeten en met elkaar spreken over het thema ‘Samenwerken in Harderwijk’. Iedereen heeft te maken met samenwerken, van samen leven tot samen zorgen. In de familie, in de straat, de sportvereniging en op het werk. Ook de gemeente werkt samen met inwoners en organisaties. Burgemeester Harm-Jan van Schaik, wethouder Christianne van der Wal en een inwoner van Harderwijk vertellen over hun ervaringen met 'samenwerken' binnen het sociaal beleid. De adviesraad hoort ook graag informatie uit de praktijk van inwoners die ervaring hebben met het sociaal domein.
 
De Sociale Adviesraad Harderwijk bestaat uit inwoners van Harderwijk en adviseert de gemeente (gevraagd en ongevraagd) over het sociaal beleid. De bijeenkomst wordt georganiseerd door leden van de adviesraad.
 
Datum: maandag 2 oktober
Tijd: 18.00 uur start programma (vanaf 17.15 uur kunt u terecht voor soep en broodjes).
Locatie: raadzaal van het Huis van de Stad
 
U kunt zich aanmelden via [email protected] onder vermelding van naam en het aantal personen.​

Rijvaardigheidsritten 65+

Op donderdag 2 november 2017 organiseert Veilig Verkeer Nederland (afd. Harderwijk en Hierden) weer rijvaardigheidsritten voor 65-plussers. U kunt dan uw rijvaardigheid laten controleren en eventueel bijspijkeren. Dit geldt voor uw theoretische kennis en uw praktische rijvaardigheden. Op de theorieavond worden verkeersregels behandeld en op de praktijkdag wordt er geoefend. De trainingen vinden plaats in de ‘Kiekmure’, Tesselschadelaan1.
 
Wanneer?
Theorieavond: woensdag 1 november, aanvang 19.30 uur.
Praktijkdag: donderdag 2 november.
 
Voor deelname wordt een eigen bijdrage van 15 euro gevraagd. U wordt verwacht in uw eigen auto, die verzekerd is. Ook een geldig rijbewijs is verplicht.
 
Aanmelden
Vul onderstaande gegevens in en stuur de bon naar Veilig Verkeer Nederland, t.a.v. Henny Sneevliet, Hoenderkamp 4, 3848 AS Harderwijk, tel. 06 46 14 02 55. Of mail onderstaande gegevens naar [email protected]
 
Ik meld mij aan voor de rijvaardigheidstraining donderdag 2 november:
Naam:
Straat:
Postcode en plaats:
Telefoonnummer:
Geboortedatum:
+ Theorieavond woensdag 1 november

Stadsgesprekken 'Harderwijk Zijn Wij Samen'

Maand van Burgerschap
Dit jaar vindt voor de zesde keer de Maand van het Burgerschap plaats. De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de organisatie houden ook dit jaar onder het motto ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’ stadsgesprekken. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voeren inwoners, bedrijven en organisaties uit Harderwijk en Hierden en de gemeente Harderwijk gesprekken met elkaar. Hiervoor worden drie stadsgesprekken georganiseerd in oktober tijdens de ‘Maand van Burgerschap 2017’. Een moment om samen te kijken naar de vraag: Welke thema’s verdienen de komende vier jaar aandacht in gemeente Harderwijk?
 
Het thema van dit jaar is: ‘Bruggen slaan naar de toekomst’. Met elkaar ontwikkelen wij Harderwijk en Hierden en deze ontwikkelingen zijn overal zichtbaar. Wij bouwen, wij renoveren, wij vernieuwen en wij experimenteren in onze stad en in ons dorp. Wij werken lokaal en regionaal samen. En we behouden en verduurzamen waar dat gewenst is. Daarom blikken wij graag vooruit naar de komende raadsperiode in de stadsgesprekken. De gemeenteraad kan de uitkomst van de stadsgesprekken gebruiken voor de strategische raadsagenda van de komende raadsperiode 2018-2022.
 
Stadsgesprekken
Het eerste stadsgesprek start op dinsdag 3 oktober. Het gesprek begint vanaf 19.30 uur (inloop 19.00 uur) op de Rietmeen, Ouverturebaan 1-3 in Harderwijk. Op woensdag 11 en dinsdag 24 oktober krijgen de stadsgesprekken een vervolg in de wijken van Harderwijk en Hierden. Een aantal inwoners, willekeurig geselecteerd, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Als u geen uitnodiging heeft ontvangen en graag wil deelnemen, dan kunt u zich aanmelden via www.harderwijk.nl/harderwijkzijnwijsamen.

Uitnodiging bijeenkomst nota Sport en Bewegen

Dit jaar werken wij aan nieuw sportbeleid. Voor de nieuwe nota Sport en Bewegen horen wij ook graag uw mening. Graag nodigen wij u uit om mee te praten op:
 
Datum: Donderdag 28 september
Tijden: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Harderwijk, Havendam 56 
 
U kunt de conceptnota en het uitvoeringsprogramma van 25 t/m 28 september inzien op www.harderwijk.nl/sport. Graag aanmelden, dit kan tot dinsdag 26 september per mail naar [email protected].

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
4-9-2017 Couperuslaan 175: uitbreiden woning en plaatsen bijgebouwen
7-9-2017 Sonnevancklaan 3: schuur in strijd regels ro
4-9-2017 Grevenhofsweg 5: vernieuwen gevel (wijziging verleende vergunning)
7-9-2017 Duinweg 14: dubbele garage met carports in strijd regels ro
6-9-2017 Hierdenseweg 50: inrit
7-9-2017 Burg De Meesterstraat 11: reclame (1 uiting)
4-9-2017 Parallelweg 26-14: kappen 6 bomen
8-9-2017 Duinweg 14: kappen 10 bomen
6-9-2017 Weisteeg 5: kappen 3 bomen
1-9-2017 Touwbaan 88: veranderen beganegrond van kantoor naar wonen in strijd regels ro
6-9-2017 Harderweide kv. 4 (Paardenbloemdreef 23 concept): woning
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
11-9-2017 Parallelweg 26-108: kappen 8 bomen
11-9-2017 Ceintuurbaan 4- 39: kappen 1 boom
11-9-2017 Harderweide fase D: oprichten 32 woningen in strijd regels ro
12-9-2017 Stationslaan 26: uitbreiden school met lokalen
14-9-2017 Grevenhofsweg 5: vernieuwen gevel (wijziging verleende vergunning)
14-9-2017 Sonnevancklaan 3: schuur in strijd regels ro
14-9-2017 Laan der Verenigde Naties 4: gebruik garage in strijd regels ro
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – De Bakens onherroepelijk

Het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid - De Bakens is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.UP00182-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl of op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl/plannenwaterfront.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
- Flevoweg 2: nieuwbouw themacentrum (winkelunits en bijeenkomstfunctie); 27-10-2017 excl. termijn verzoek om stukken
- Stationsplein 8, 10 en 12: strijdig gebruiken van een pand; 21-11-2017

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
 
6-9-2017: Willem Kloosstraat 12, 3842 BL in Hardewijk voor het verwijderen van asbest uit een woning.