Gemeente nieuwsberichten week 36

Het nieuws vanuit de gemeente Harderwijk: Nieuwe verharding vluchtheuvels 21 kruispunten, Stoptober, aangevraagde en verleende vergunningen. 

De Nationale Duurzame Huizen Route in de gemeente Harderwijk

De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform waar huiseigenaren hun ervaringen delen over duurzaam wonen. Huiseigenaren kunnen hun woning het hele jaar door op de website aanmelden. Hiermee inspireren zij anderen bij het verduurzamen van hun woning.
 
Tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 3 en 10 november stellen huiseigenaren hun woning open. Bezoekers kunnen dan duurzaam wonen in de praktijk ervaren. Heeft u ervaring met duurzame maatregelen zoals aardgasvrij wonen, zonnecollectoren of een warmtepomp? Of wilt u juist bij anderen kijken hoe duurzaam wonen eruit ziet? Schrijf u in voor een bezoek of meld uw woning aan op www.duurzamehuizenroute.nl/harderwijk.
 
Verkiezing duurzaamste huis

Dit jaar zijn voor het eerst de verkiezingen van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’.  Huiseigenaren maken kans om het leukste, beste, meest innovatieve en duurzaamste huis te worden. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Huiseigenaren kunnen tot 30 september hun woning op de website aanmelden om  kans te maken op deze prestigieuze titel. Meer informatie vindt u op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezingen.
Meld uw huis aan op www.duurzamehuizenroute.nl en doe mee!

Langer meedoen met dementie

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. De meeste mensen met dementie wonen thuis en gaan er nog graag alleen op uit, bijvoorbeeld om een boodschap te doen of om iets te regelen. Ook u kunt in uw omgeving te maken krijgen met dementie. In een dementievriendelijke gemeente draait het om het gemakkelijker maken van het dagelijkse leven van mensen met dementie. Harderwijk wil dan ook graag een dementievriendelijke gemeente zijn. Daarvoor werkt de gemeente samen met diverse partners om dit samen te bereiken. Tijdens de Conferentieweek over dementie van 21 september t/m 28 september worden er diverse activiteiten georganiseerd in Harderwijk. Een week waarin aandacht is voor jong en oud.
 
Globaal programma
Een foto-expositie van Alzheimer Fluisteren, een lezing over het geheugen met Douwe Draaisma, een film over robotica en dementie, zingen op locatie voor mensen met dementie en hun mantelzorger, een avond in het theater waarin u meegenomen wordt in de wereld van dementie en handvatten krijgt over hoe om te gaan met dementie. Daarnaast komt Mark Haayema voorlezen over dementie aan de jongsten. Het volledige programma leest u in de eerstvolgende gemeentepagina.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 13 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Verordening winkeltijden. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het bestrijdingsmiddel glyfosaat. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Nieuwe verharding vluchtheuvels 21 kruispunten

Van vrijdag 7 tot en met maandag 24 september krijgen verkeersgeleiders (een soort vluchtheuvels) van 21 kruispunten aan de Deventerweg, Westermeenweg, Langekamp en Zuiderzeestraatweg een nieuwe verharding van beton. De werkzaamheden worden door de firma Schagen Infra uitgevoerd tussen 19.00 uur en 05.00 uur.
 
De werkzaamheden starten op de Deventerweg vanaf rotonde de Wittenhagen tot aan de Verkeersweg. Daarna volgt de Zuiderzeestraatweg vanaf de Newtonweg tot en met de Molenweg. Het laatste stuk is de Westermeenweg/Verkeersweg vanaf de Groene Zoomweg tot aan de Alberdinck Thijmlaan.
 
Woningen en bedrijven blijven, ook voor hulpdiensten, bereikbaar. Ter plaatse worden omleidingsroutes aangegeven met borden en lichtkranten en er zijn verkeersregelaars actief.

Buitenbad De Sypel trok 81.000 bezoekers

Sinds afgelopen maandag 3 september is het buitenbad van sportcomplex De Sypel weer gesloten. Nog nooit hebben zoveel mensen gebruik gemaakt van het buitenbad. Dit seizoen zijn er, vanaf de opening in de meivakantie tot en met 2 september, ruim 81.000 bezoekers geweest. Een record! Dankzij de enorme inzet van alle medewerkers van het zwembad konden de openingstijden verruimd worden. En konden alle bezoekers - soms wel 2500 per dag - veilig gebruik maken van het zwembad.
 
In het binnenbad van De Sypel starten nu weer alle groepsactiviteiten, zoals de zwemlessen, aquasporten en het schoolzwemmen. Informatie over openingstijden en activiteiten www.harderwijk.nl/sypel.

Start nieuwe gesprekken met vrouwen die (weer) aan het werk willen

Op dinsdag 2 oktober start een nieuwe serie van zeven tafelgesprekken van en voor vrouwen die geen werk hebben, maar wel (weer) aan de slag willen. Veel vrouwen hebben het afgelopen jaar met succes aan De tafel van één deelgenomen. De deelneemsters kijken terug op een mooie tijd waaruit zij veel kracht en zelfvertrouwen hebben gehaald. De tafelgesprekken zijn op dinsdagen van 9.00 tot 12.00 uur. Deelname is vrijwillig en gratis. Inschrijven kan via www.harderwijk.nl/detafelvaneen. De locatie van de tafelgesprekken is Wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’ (Houtkamp 33).

Stoptober

Op maandag 1 oktober start de actie Stoptober. Heel Nederland – zowel rokers als niet-rokers – helpt elkaar 28 dagen lang om te stoppen met roken. Nationale en sociale media, bekende en onbekende Nederlanders zullen rokers massaal motiveren en aanmoedigen om mee te doen met Stoptober.
 
Wil je meedoen met Stoptober en gebruik maken van alle gratis steun die Stoptober te bieden heeft?  Ga dan naar stoptober.nl en schrijf je in! Ook de gemeente Harderwijk geeft het goede voorbeeld en steunt haar medewerkers bij het stoppen met roken.
Vanaf eind september kun je de gratis Stoptober app downloaden. Via de App krijg je dagelijks persoonlijke aanmoedigingsberichtjes om weer een dag rookvrij door te komen.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)
23-8-2018 Stationslaan 108: wijzigen uitrit
24-8-2018 Swingdreef 29: verbreden uitrit
27-8-2018 Keizerstraat 1: schilderen gevel
27-8-2018 Mandenmakerstraat 28: antennemast
28-8-2018 Achterste wei / Zeggemeen: kappen 3 bomen
28-8-2018 Daltonstraat: veevoederfabriek
29-8-2018 Harderwijkerweg 266: strijdig gebruik t.b.v. kerstbomenverkoop
24-8-2018 Badweg 26: dakkapel
29-8-2018 Laan Der Verenigde Naties 18: uitbreiden woning met erker (voorzijde)
29-8-2018 Parallelweg 26-199: kappen 1 boom
29-8-2018 Stationslaan 89: het in strijd uitbouwen woning
29-8-2018 Parallelweg 26-104: kappen 2 bomen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier bouwzaken en bestemmingsplannen. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
23-8-2018 Eekhoornlaan 8: dakopbouw met 2 dakramen
28-8-2018 Fokko Kortlanglaan 181: strijdig gebruik pand
28-8-2018 Graaf Ottolaan 5: werkplaats
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
Op 8-8-2018: Zuiderzeestraatweg 79 A, 3849 AB in Hierden voor het slopen van stallen
Op 23-8-2018: A. Thijmlaan 142, 3842 ZG in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.