Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 50

Met deze week: bladkorven worden vanaf deze week weggehaald, stem nu op jouw favoriete sporttalent en de aangevraagde en verleende vergunningen.

‘Harderwijk Horizon 2040’ brengt toekomst leefomgeving in kaart

Onder het motto Harderwijk Horizon 2040 nodigt de gemeente Harderwijk inwoners van Harderwijk en Hierden uit mee te doen aan een korte enquête via het digitale platform onlinestadsgesprek.harderwijk.nl. Wethouder Marcel Companjen: “We willen graag weten waar de inwoners nu trots op zijn, wat ze willen behouden en wat er kan verbeteren. Welke wensen en ideeën er zijn voor de stad, het dorp, de wijk en de omgeving. Daarom vind ik het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Wanneer de resultaten van de enquête bekend zijn, praten we verder met inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven, verenigingen en belangenorganisaties. Een visie op de toekomst van onze fysieke leefomgeving raakt ons allemaal. Wat we nu bedenken met elkaar is belangrijk als basis voor komende generaties.”
 
In de omgevingsvisie voor het hele grondgebied legt de gemeente Harderwijk ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Bij de fysieke leefomgeving horen thema’s als wonen, werken, landschap en recreatie, maar ook duurzaamheid en gezondheid.

Woensdag 18 december sluit de Stadswinkel in het Huis van de Stad om 15.00 uur in verband met een eindejaarsbijeenkomst voor medewerkers. De bibliotheek is gewoon open tot 17.30 uur.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 19 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Nieuwbouw zwembad de Sypel. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het collegebesluit Off Grid Tiny Houses. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Academiestraat 5. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Oude elektrische apparaten?

Heeft u van Sinterklaas een nieuwe mobiel, elektrische tandenborstel of een scheerapparaat gekregen? Dan is het tijd om na te denken wat er met het oude apparaat moet gebeuren. Oude apparaten zijn nog waardevol!
 
Lever uw oude elektrische apparaten daarom gescheiden in bij milieustraat, Daltonstraat 23. Ze horen niet bij het restafval, omdat de apparaten (en dus alle opnieuw te gebruiken materialen) dan uit de kringloop verdwijnen en schadelijke stoffen in het milieu terecht kunnen komen. Op www.harderwijk.nl/contact vindt u de openingstijden. 

Bladkorven worden vanaf deze week weggehaald

Het meeste blad is alweer van de bomen en daarom worden de gemeentelijke bladkorven vanaf maandag 16 december weggehaald. In het buitengebied van Hierden stonden geen bladkorven. Daar mochten bewoners het blad in de berm vegen. Blad dat u nog wilt opruimen doet u in uw groente container. Overigens kan afgevallen blad ook goed dienst doen als afdeklaag tegen onkruid en als voeding van de tuin.
 
Bedankt voor uw hulp
Veel inwoners hebben de afgelopen periode het blad van gemeentebomen verzameld dat in hun tuin, op de straat of op de stoep lag en in de bladkorven gedaan. Dat draagt bij aan het schoonhouden van de wegen. Dank voor uw medewerking! Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]. 

Stem nu op uw favoriete sporttalent

Vanaf maandag 9 december kunt u stemmen op uw favoriete sportman, sportvrouw, sportteam of sporttalent van het jaar. Een vakjury heeft uit alle inzendingen per categorie 3 genomineerden gekozen. Stemmen op de genomineerden kan tot 6 januari via www.harderwijk.nl/sportverkiezingen. De sporters van het jaar worden bekend gemaakt op vrijdag 24 januari 2020 in sportzaal Stadsweiden. PEC Zwolle aanvoerder en Harderwijker Bram van Polen is aanwezig op deze avond. 

Kerst met de Zandtovernaar

Kerst met de Zandtovenaar is op woensdag 11 december om 19.00 uur op de Vischmarkt in Harderwijk! De artiesten die deze editie meedoen zijn Emma Heesters, Romy Monteiro, Trinity, Mannes Bakker en Silver. Ben jij er ook bij? harderwijk.nl/zandtovenaar. 

Werkzaamheden Alberdingk Thijmlaan iets vertraagd

De werkzaamheden aan de Alberdingk Thijmlaan lopen door weersomstandigheden een paar dagen uit. De oplevering zou plaatsvinden op vrijdag 13 december maar die datum wordt niet gehaald. De Alberdingk Thijmlaan is naar verwachting woensdag 18 december weer open voor verkeer. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

28-11-2019 Deventerweg 77: dakopbouw in strijd regels ro
26-11-2019 Burgzand 20: inrit
2-12-2019 Korhoenlaan 1-44: kappen 1 boom
2-12-2019 Boslaan 2-47: kappen 1 boom
2-12-2019 Lageweg: woning
4-12-2019 Bellstraat 3: stellingen in pand
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

2-12-2019 Straussdreef 13: dakkapel (voorzijde)
2-12-2019 Tubadreef 13: dakkapel
2-12-2019 Kamillemeen 1: units t.b.v. KDV/BSO in strijd regels ro
3-12-2019 Grote Marktstraat 5: verwijderen schoorsteen (wijzigen monument)
3-12-2019 Korhoenlaan 1-90: kappen 1 boom
3-12-2019 Markt 18: vervangen reclame geldautomaat op rijksmonument
5-12-2019 Deventerweg 77: dakopbouw in strijd regels ro
5-12-2019 Waterfront fase 3: damwanden
5-12-2019 Braillestraat 13: bedrijfspand en inrit
5-12-2019 Markt 17: realiseren 5 appartementen
6-12-2019 Rappad 1: tiny house
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 

Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om een extra algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen bij de Houtkamp 33-39. Daarnaast bij twee van de drie gehandicaptenparkeerplaatsen een onderbord aan te brengen met tijden waarop slechts met een gehandicaptenparkeerkaart mag worden geparkeerd; van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
 
Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Aanwijsbesluiten betaald parkeren en parkeren voor vergunninghouders

Burgemeester en wethouders hebben besloten om formeel de nieuw aan te leggen overloopterrein (Zonneweide) bij de N302 / Marie Curiestraat (P8 en P8A), aan te wijzen als betaald parkeerterrein en parkeren voor vergunninghouders. Het bestaande parkeerterrein P6A aan de Zuiderzeeboulevard formeel aan te wijzen als parkeren voor vergunninghouders en P6 aan te wijzen als betaald parkeerterrein. Daarnaast worden formeel de oude en niet meer bestaande parkeerterreinen, gelegen aan de toenmalige Boulevard, ingetrokken.
 
Het besluit en de overige stukken liggen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tegen het besluit om parkeerterreinen aan te wijzen voor vergunninghouders kunt u bezwaar maken. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Toezichthouder
Burgemeester en wethouders hebben op 26 november 2019 respectievelijk 10 december 2019 besloten aan te wijzen als toezichthouder Wet algemene bepalingen omgevingsrecht inzake het beleid handhaving onrechtmatig gebruik van recreatieverblijven op (getransformeerde) vakantieparken, respectievelijk als toezichthouder Wet Basisregistratie personen (Wet Brp): dhr. mr. P.H.J. de Jonge. Deze besluiten treden in werking de dag na deze publicatie en liggen gedurende 6 weken na de dag van deze publicatie ter inzage in het stadhuis. Meer informatie: dhr. G. Maatkamp, domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 7-11-2019: Horloseweg 38, 3845 LA in Harderwijk, van 28-11 2019 t/m 27-02-2020
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 27-11-2019: H.A.M. Nederland B.V., Parallelweg 25, 3849 ML in Hierden, voor het slopen van en het verwijderen van asbest uit recreatiewoningen
  • 28-11-2019: Tweede Parallelweg 9A, 3849 MP in Hierden, voor het slopen van een bijgebouw
  • 29-11-2019: P.C. Boutenslaan 93, 3842 BB in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande ondernemingen een Exploitatievergunning heeft verleend: ‘Stichting Waterscouting Tjerk Hiddes’ Strekdam 53, 3841 WD Harderwijk. De vergunning is uitgereikt op 4 december 2019.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken ligt vanaf 11 december 2019 tot en met 15 januari 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Bekendmaking
De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Harderwijk, maakt ingevolge artikel W 7 van de Kieswet bekend dat te Pas, G.W. (Gerwin) (m), wonende te Harderwijk, bij besluit van woensdag 4 december 2019 benoemd is tot lid van de raad van de gemeente Harderwijk. Het betreft de benoeming in de vacature die is ontstaan wegens het nemen van ontslag als lid van de raad van de gemeente Harderwijk van Koster, G.J. (Gertien) (v) wonende te Harderwijk. Het besluit is voor een ieder in de Stadwinkel ter inzage gelegd.
 
Bestemmingsplan Buitengebied – Recreatiewoningen Park Ceintuurbaan
De gemeenteraad heeft op 28 november het bestemmingsplan Buitengebied – Recreatiewoningen Park Ceintuurbaan vastgesteld. Het bestemmingsplan  voorziet in het planologisch-juridisch vastleggen van het verblijfsrecreatieve gebruik van 6 recreatiewoningen op het park Ceintuurbaan. Tegelijkertijd wordt een omissie in het bestemmingsplan Buitengebied 2014 gerepareerd door het opnemen van een maximale oppervlakte voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 12 december gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00242-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: services.meerinzicht.nl/HWK/RO/plannen/NL.IMRO.0243.BP00235-/NL.IMRO.0243.BP00242-0002/). Het plan is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan
De gemeenteraad heeft op 28 november het bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een wijziging van de recreatieve bestemming naar een woonbestemming voor de in het plan opgenomen recreatiewoningen.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld in die zin dat het gestelde in artikel 6.2 lid c. van de bouwregels is aangescherpt door toevoeging van het woord legale bouwwerken.
Verder is de toelichting behorende bij het bestemmingsplan als volgt aangevuld:
- aan bijlage 2 is een memo van Rijkswaterstaat toegevoegd m.b.t. het effect bij de woningen aan de noordzijde van de A28 ten gevolge van de te plaatsen containerwand;
- in paragraaf 4.12 en bijlage 6 van de toelichting is opgenomen dat geen m.e.r.-procedure voor het bestemmingsplan noodzakelijk is.
 
Besluit hogere grenswaarden:
Gelijk met het vastgestelde bestemmingsplan ligt het besluit van 29 oktober tot vaststelling van hogere grenswaarden ten behoeve van het bestemmingsplan ter inzage.
 
Beroep:
Het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden liggen met ingang van 12 december gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00235-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: services.meerinzicht.nl/HWK/RO/plannen/NL.IMRO.0243.BP00235-/NL.IMRO.0243.BP00235-0002/). Het plan en het besluit hogere grenswaarden zijn ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan en/of het besluit vaststelling hogere grenswaarden, beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.