Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 39

Met deze week: Gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad, informatieavond over windenergie op Lorentz en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Harderwijker Erepenning voor Dim van Rhee

(Bekijk ook de video) Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op donderdagavond 19 september, nadat de gemeenteraad daartoe besloot, namens de raad de Harderwijker Erepenning uitgereikt aan de heer Dim van Rhee en hem tot Ereburger van Harderwijk benoemd.
 
De heer Van Rhee heeft zich op sociaal, politiek, bestuurlijk, cultureel en historisch gebied gedurende lange tijd op uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt voor de gemeente Harderwijk en haar inwoners. En doet dat nog steeds. Hij is voorzitter van de Patiënt advies Raad St. Jansdal en van verschillende stichtingen zoals de Stichting Viering Bevrijdingsdag Harderwijk en de Stichting Stadsdichter. Dim van Rhee was onder meer voorzitter van Harderwijk op ijs, Harderwijk FM, het comité Belgenkamp, het comité Koloniaal Werfdepot en de Stichting Harderwijk Hanzestad. Actief in de plaatselijke politiek was Van Rhee in de periode 1985 tot 2001.
 
Dim van Rhee werd in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en is in dat jaar ook verkozen tot Harderwijker van het jaar.

Harderwijker Erepenning voor Dim van Rhee

Waardering voor mantelzorgers, voor jong en oud

Zorgt u onbetaald en intensief voor een ziek familielid of zieke partner? Dan komt u misschien in aanmerking voor een mantelzorgwaardering. Mantelzorgers geven langdurig zorg aan iemand binnen een gezin, familie, vriendenkring of buurt. Wanneer u 18 of ouder bent en dit minimaal 8 uur per week doet, dan kunt u een mantelzorgwaardering van € 100,-. Het gaat om een eenmalige waardering die u jaarlijks opnieuw aanvraagt via Zorgdat.nl/hulp-ondersteuning/servicepunt-mantelzorg.
 
Ook voor jonge mantelzorgers is er een mantelzorgwaardering in de vorm van een bioscoopbon. Zij kunnen dit aanvragen via Zorgdat.nl/hulp-ondersteuning/jonge-mantelzorgers.
 
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom geeft de gemeente Harderwijk jaarlijks een blijk van waardering aan mantelzorgers. Zorgdat voert de taken in opdracht van de gemeente uit.
 
Respijtzorg
Om te voorkomen dat het zorgen voor een ander te zwaar wordt, kunt u als mantelzorger om hulp vragen. Er bestaan hulpmiddelen om de zorg tijdelijk over te nemen. Bent u mantelzorger en merkt u dat de zorg te zwaar is? Aarzel dan niet en bel of mail met het servicepunt Mantelzorg via (0341) 43 46 56 of [email protected]. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 3 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Nieuwbouw zwembad de Sypel. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Informatieavond over windenergie op Lorentz

Op bedrijventerrein Lorentz zijn mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens. Dat heeft de gemeenteraad vastgesteld. De afgelopen tijd is meer concreet in kaart gebracht hoe windenergie op Lorentz vorm kan krijgen. Woensdagavond 9 oktober bent u van harte welkom op de informatieavond winderenergie op Lorentz. Er is gelegenheid om kennis te nemen van de volgende onderwerpen:
•        De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten
•        De vergunningen
•        Het bestemmingsplan
•        De financiële mogelijkheden om deel te nemen in dit project
•        Een 3D weergave van de windmolens op het bedrijventerrein
 
Datum: Woensdag 9 oktober                                                                                               
Aanvang: 19.30 uur (Inloop vanaf 19.15 uur)                                                                                                       
 Locatie: Huis van de stad, Havendam 56, 3841 AA Harderwijk
 
De informatieavond is voor iedereen toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. 

Ontmoetchallenge in Week tegen Eenzaamheid

De eerste week van oktober is de Landelijke week tegen Eenzaamheid. Ook in Harderwijk besteden wij aandacht aan eenzaamheid met De Ontmoetchallenge. Zorgdat daagt Harderwijkers en Hierdenaars uit om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan in uw eigen straat of ergens in de stad. Gaat u de uitdaging aan op woensdag 2 oktober? Van 13.00 uur tot 16.00 uur staat in het Hortuspark een lange aanschuiftafel. Kom langs voor koffie, thee, lekkere koekjes en natuurlijk ontmoetingen. 

Doet uw straat ook mee met Burendag?

Zaterdag 28 september vieren honderden buurtbewoners uit Harderwijk en Hierden Burendag. Een dag waarop u gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Bijvoorbeeld het opknappen van het voortuintje van de oude buurman, het maken van vogelhuisjes of het verven van stoeptegels. Er is veel mogelijk!
 
Doet uw straat ook mee met Burendag, maar heeft u dit nog niet opgegeven? Zorgdat geeft graag advies en helpt u bij het organiseren van uw activiteit. Meldt u dus ook aan bij [email protected]

Gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad

Ook dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 1 oktober, 5 november en 3 december. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag vóór 12.00 uur aan bij ABL Boomverzorging, mail naar [email protected] of bel 0318 614 227.
 
Spelregels
• Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte en met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
• Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
• Biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
• Doe bladafval in vuilniszakken. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
• Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
 
Indien het aangeboden grof tuinafval niet op deze manier wordt aangeboden, kan het niet worden meegenomen. Voor vragen en of informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

12-9-2019 De Savornin Lohmanlaan 25: dakkapel
16-9-2019 Boomkamp 10: uitbreiden bijgebouw in strijd regels ro
14-9-2019 Hoofdweg 2: gebouwtje voor speeltrein
16-9-2019 Wethouder Jansenlaan 90: nieuw- en verbouw radiologie en poli
16-9-2019 Sonnevancklaan 18: kappen 1 boom
17-9-2019 Braillestraat perceel a5206: bedrijfspand en inrit
13-9-2019 Stephensonstraat 1C: gebruik pand in strijd regels ro
19-9-2019 Hondsdrafmeen 40: verhogen nok
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

16-9-2019 Landweg 3: uitbreiden woning
17-9-2019 Guido Gezellelaan 32: dakkapel (voorzijde)
17-9-2019 Blokhuissteeg 1B, 1C, 1D: wijzigen functie (kantoor naar wonen)
17-9-2019 Dassenbergerhout 10: uitbouwen veranda
17-9-2019 Goede Reede 1: wijziging verleende vergunning en uitrit
18-9-2019 Korhoenlaan 1-176: kappen 4 bomen
18-9-2019 Sonnevancklaan 8: kappen 22 bomen
18-9-2019 Luttekepoortstraat 51: vervangen schuurdak
18-9-2019 Luttekepoortstraat 34A t/m 34G en 36, 36A en 36B: verbouwen panden
 
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
16-9-2019 Ossenbergerhout 2: uitrit
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure)
19-09-2019 Boerhaavelaan 108: vergunning brandveiliggebruik. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Verleende Exploitatievergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend:
- Hotel Marktzicht, Markt 6-10 3841 CE Harderwijk. De vergunning is verzonden op 20 september 2019.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 25 september 2019 tot en met 6 oktober 2019 ter inzage. Wanneer u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om twee gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen op het Noorderhoofd in de wijk Waterfront ter hoogte van huisnummer 37. Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Convenant Landelijke Toegankelijkheid Maatschappelijke Opvang

Burgemeester en wethouders van Harderwijk hebben op 17 september 2019 besloten in te stemmen met het ‘Convenant Landelijke Toegankelijkheid Maatschappelijke Opvang’ en deze te ondertekenen. Dit besluit treedt in werking de dag na deze publicatie.
Ook is besloten met het opnemen van het convenant als addendum op de bestaande Wmo beleidsregels en deze op een nader te bepalen moment te integreren in de lokale Wmo-beleidsregels. Het convenant kunt u vinden op www.harderwijk.nl/beleidsregels. Ook ligt het convenant gedurende 6 weken na deze publicatie in de Stadswinkel ter inzage. Meer informatie: Meerinzicht, mevr. J. Kuik, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
- Donkerstraat 13: verbouwen begane grond naar 3 studio's; 31-10-2019
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend:
- Hotel Essenburgh B.V., Zuiderzeestraatweg 199, 3849 AE te Hierden. De vergunning is verzonden op 23 september 2019.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 25 september 2019 tot en met 6 oktober 2019 ter inzage. Wanneer u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Meerjarige evenementenvergunningen

Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisator van Pasar Malam op 19 en 20 oktober 2019 heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2019, 2020 en 2021. De aanvraag evenementenvergunning ligt tot en met 7 oktober 2019 ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel. 411 911.  
 
Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
5-9-2019: BK Harderwijk B.V., Boekhorstlaan 10, 3847 LP in Harderwijk, voor het starten van een Burger King restaurant met drive waarin dagelijks eten wordt bereid en ter plaatse genuttigd dan wel afgehaald.
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:

17-9-2019: P.C. Boutenslaan 99, 3842 BC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.