Gemeente koopt Kranenburg Noord voor 5 miljoen

​Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk wil het voormalige militaire complex Kranenburg Noord overkopen van het ministerie van Defensie. De gemeente overweegt er op termijn woningen te bouwen. Met de aankoop is vijf miljoen euro gemoeid.

Op het circa elf hectare grote terrein zitten nu het Harderwijkse asielzoekerscentrum en opleidingscentrum Landstede. Die mogen daar voorlopig blijven.

De Stichting Mess kan de voormalige officiersmess blijven gebruiken. Het gebouw is trouwens een gemeentelijk monument.

Landstede en het COA, eigenaar van het azc, betalen na de aankoop de huur voor de grond en de gebouwen voortaan aan de gemeente in plaats van aan het Rijksvastgoedbedrijf, die namens Defensie de grond en gebouwen beheert.

Defensie heeft het voormalige complex al sinds 2011 niet meer nodig. Landstede gebruikt een flink deel van het terrein sinds 2012. Het COA huurt een ander deel van het terrein sinds 2016. Daarop zijn twee complexen met woonunits gebouwd waar in totaal zo’n achthonderd asielzoekers opgevangen kunnen worden.

De verhuurperiode voor het COA loopt 1 mei 2026 af. Tot die tijd mag het azc er blijven. Daarna worden de woonunits door het COA verwijderd.

De gemeente denkt erover om na die tijd op in elk geval een deel van het terrein woningbouw mogelijk te maken. Er is al eens berekend dat er plek is voor 215 woningen. Kranenburg Noord ligt lekker centraal in Harderwijk en op loopafstand van het NS-station. De plannenmakers hebben voorlopig tijd genoeg om met een plan te komen hoe het gebied het beste kan worden ontwikkeld en welke functies er op het terrein moeten komen.

Met de aankoop is haast gemoeid: het Rijksvastgoedbedrijf had aanvankelijk de gemeente tot 15 januari de tijd gegeven om te reageren op zijn aanbod om het terrein te kopen. Omdat de tijdspanne te kort was om de raad om instemming te vragen, plus het beschikbaar stellen van de vijf miljoen euro, kreeg de gemeente uitstel tot 15 februari. Voor die tijd moet de raad dus beslissen, anders gaat de hele koop niet door.

Wethouder Jeroen de Jong van financiën vindt de aankoop door de gemeente ‘belangrijk, om zo de regie te houden over het terrein’. Volgens hem komt het voortbestaan van de officiersmess en het gebruik ervan door de Stichting Mees niet in gevaar. Hij wil de raad later zelfs nog een voorstel voorleggen om geld beschikbaar te stellen voor renovatie van het gemeentelijke monument, dat kampt met achterstallig (groot) onderhoud. De aankoopprijs, die omgerekend uitkomt op zo’n 45 euro per vierkante meter, is volgens hem marktconform.