Gemeente helpt politie autokrakers in Drielanden te vangen

Burgemeester Harm Jan van Schaik wil ‘out-of-the-box-maatregelen’ nemen om ervoor te zorgen dat ‘een landelijke dadergroep’ van autokrakers niet langer de Harderwijkse wijk Drielanden tot hun favoriete werkterrein verkiest.  

Hij beloofde dat donderdagavond tijdens de raadsvergadering, nadat de raad het college opriep in gesprek te gaan met de politie om het aantal autokraken snel te beperken.

De raad nam unaniem een motie aan die namens de VVD-fractie was ingediend door Peter de Groot. De VVD-raadsleden zien mogelijkheden in bijvoorbeeld cameratoezicht of zelfs particuliere beveiliging. Ze willen ook dat de gemeente samen met de ‘veiligheidspartners’ een onderzoek instelt met als doel de autodieven in Drielanden aan te pakken en het aantal autokraken daar terug te dringen.

Aan het begin van de raadsvergadering sprak ook Drielandenaar Alex Holtkamp de raadsleden toe. Zijn auto was binnen elf maanden tijd al voor de tweede keer leeggeroofd. Bij de laatste keer zag hij om elf uur ’s avonds dat nog drie andere auto’s iets verderop waren leeggehaald en een vierde al  open was gemaakt. “Zoiets leidt tot een grote mate van onveiligheid in de wijk”, wist Holtkamp. “We hebben dringend hulp nodig van de politie en u, de gemeente”. Volgens Holtkamp lukt het de politie tot nu niet autokrakers te vangen, omdat de lokale politie kampt met ‘capaciteitsproblemen’.

De buurtbewoners onderhouden al een tijdje met Whatsapp constant contact met elkaar en patrouilleren ’s nachts bij toerbeurt door Drielanden om autokrakers te betrappen. Van Schaik, belast met de openbare orde, kon zich ‘de moedeloosheid en machteloosheid en het gevoel van onveiligheid’ van de bewoners goed voorstellen, maar voegde daar meteen aan toe dat het niet de bedoeling is dat er een buurtwacht à la Kootwijkerbroek actief is.

Van Schaik beloofde zo snel mogelijk met bewoners in gesprek te gaan over te nemen maatregelen. Hij voegde na afloop van de raadsvergadering de daad bij het woord door meteen met een groep aanwezige Drielandenaren in gesprek te gaan.