Gemeente Harderwijk wil grote financiële problemen inwoners voorkomen

Door actief in te zetten op het verlenen van financiële nazorg wil het college van B&W voorkomen dat kwetsbare groepen in de Harderwijker samenleving door de Covid-19 crisis financieel ernstig in de knel komen. Dit heeft het college afgelopen week besloten.

Ook is besloten de aanvraagtermijn van het door de gemeente ingestelde noodfonds niet te verlengen.

Het extra noodfonds, in de vorm van een lening, lijkt niet in een behoefte te voorzien. De financiële rijksmaatregelen rondom Covid-19 zijn blijkbaar voldoende.
 
Samenwerking belangrijk 
Toch is het belangrijk dat de gemeente zich nu niet terug trekt. Covid-19 is nog niet onder controle en economisch wordt er zwaar weer verwacht. Inwoners en ondernemers met financiële problemen zullen worden geattendeerd op de mogelijkheden die er zijn om grotere problemen te voorkomen en op te lossen. Intensieve samenwerking tussen de gemeente, schulddienstverlening en maatschappelijke organisaties is hierbij erg belangrijk.  
 
Verantwoord financieel behee

Wethouder Jeroen de Jong: ‘We willen voorkomen dat sociale en financiële problemen zich opstapelen tot een uitzichtloze situatie. Ook nu willen we ons als zorgzame overheid inzetten voor verantwoord financieel beheer bij groepen in de samenleving die als gevolg van de Covid-19 maatregelen extra kwetsbaar zijn geworden.”