Gemeente Harderwijk neemt extra maatregelen tegen auto-inbraken

In de wijk Drielanden hebben in de afgelopen maanden auto-inbraken plaatsgevonden en helaas komen deze op dit moment nog steeds voor. De gemeente neemt daarom extra maatregelen om de auto-inbraken terug te dringen.

Donderdagavond 13 april gaat het licht aan langs de Groene Zoomweg. Met tekstkarren worden inwoners dringend opgeroepen tot preventieve maatregelen. Vanaf 21 april is een DNA-Kit met flinke korting te bestellen. Verder worden medewerkers Stadstoezicht extra ingezet en worden inwoners gestimuleerd om buurtwhatsapps effectief in te zetten in combinatie met Burgernet.
 

De afgelopen maanden is al door de politie de nodige extra inzet geleverd om het aantal auto-inbraken terug te dringen en dit wordt gecontinueerd.


Verscherpte opvallende en onopvallende surveillances, steekproefsgewijs controleren van voertuigen en personen, nachtelijke postacties, het publiek oproepen blijvend alert te zijn, het inzetten van lokmiddelen en afstemming op eenheids- en landelijk niveau. In het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’ is begin maart aandacht geweest voor de auto-inbraken in de gemeente, specifiek in Drielanden.
 
Groene Zoomweg
De route vanuit de wijk Drielanden naar de A28 via de Groene Zoomweg wordt vanaf vanavond, 13 april, weer verlicht. Deze hoofdontsluiting van de wijk is jarenlang donker geweest en dat zorgt nu mede vanwege de vele auto-inbraken voor een gevoel van onveiligheid.
 
Tekstkarren                                                                                                                                                         

Inwoners spelen zelf een belangrijke rol bij het voorkomen van auto-inbraken.

Door het inzetten van tekstkarren in en op de rondweg en langs de invalswegen, met wisselende teksten en pictogrammen, worden inwoners opgeroepen om alert te zijn en tips gegeven zodat zij ook zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Stadstoezicht verzorgt het plaatsen en beheren van de karren.
 
DNA-Kit                                                                                                                                                                        
Al in vier andere gemeenten wordt het toepassen van een speciale DNA-vloeistof succesvol toegepast in de strijd tegen auto-inbraken. Onder meer in Sliedrecht is er sinds het gebruik van de vloeistof een heel forse daling te zien van het aantal auto-inbraken. Het aanschaffen en toepassen van deze DNA-vloeistof wil de burgemeester daarom krachtig stimuleren in Harderwijk.

Op 21 april om 17.00 uur zal er een bewonersactie starten nabij winkelcentrum De Bogen (exacte locatie volgt).

Het doel is om deze DNA-vloeistof te promoten en tegen een gereduceerd tarief aan te schaffen.
Kort gezegd gaat het om een vloeistof met daarin een unieke code waardoor gevonden, gestolen goederen met een UV-lamp door de politie te herleiden zijn naar de eigenaar. Raamstickers aan de binnenkant van de auto waarop duidelijk staat dat ‘auto-DNA’ is toegepast, moet dieven ervan weerhouden de auto open te breken.
 
Buurtwhatsapp en Burgernet
De afgelopen weken is het aantal buurtwhatsapp-groepen verder toegenomen tot ongeveer 25. De beheerders van deze groepen zijn betrokken in de aanpak van de problematiek tijdens mijn overleg met een afvaardiging van de wijk. De opbrengst van dit overleg is gecommuniceerd in de huis-aan-huis brief. Samen met de beheerders zal binnenkort gesproken worden over het nog effectiever inzetten van de digitale communicatie. Burgernet-informatie kan dan ‘overgezet’ worden via de beheerders naar zoveel mogelijk WhatsApp-deelnemers in de wijk.
 
Met deze maatregelen zet de gemeente Harderwijk samen met de politie en inwoners actief en doeltreffend in op de aanpak en het terugdringen van de auto-inbraken.