Geïmproviseerde rondrit Sint op het laatste moment afgeblazen in Hierden

Door Maarten Westerduin - Een geïmproviseerde rondrit van Sinterklaas in Hierden is op het laatste moment afgeblazen. De organisatie dacht een veilig alternatief gevonden te hebben voor een normale intocht. (Bekijk de video)

Toch grepen Loco-burgemeester Bert van Bijsteren van de gemeente Harderwijk - en later ook de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland - vlak voor tijd in.

De Sint zou zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 in het dorp te zien zijn. Volgens organisator De 4 G’s (ook wel bekend als de Gerrit Beweging) was de rondrit geheel corona-proof ingericht. Om samenscholing in de dorpskern te voorkomen, was er een route langs de huizen uitgestippeld. Ouders en kinderen konden dan vanaf de voordeur zwaaien. ‘Op het moment dat je de Pieten hoort, kom je pas naar buiten dan volgt de Sint snel’, valt er te lezen in een aankondiging op Facebook.
 
Maar nadat de wijkagent vrijdagavond lucht kreeg van de plannen en ook de loco-burgemeester en veiligheidsregio waren ingelicht, bleek al snel dat ook een geïmproviseerde intocht niet tot de mogelijkheden behoorde.

 “Jammer”, vindt Gerrit Beelen, die als een van de vier ‘Gerrits’ meewerkte aan het initiatief.

De intocht was bedoeld als een doekje voor het bloeden, want normaal gesproken is er op de zaterdag voor pakjesavond een speciale Sinterklaasmiddag voor kinderen in het Dorpshuis in Hierden. “Dat kon natuurlijk niet doorgaan, maar we wilden toch graag iets doen voor de Hierdense jeugd. Iets simpels en kleins. Een paar pieten en een Sint die een rondje door het dorp fietsen.”

Toch gaat ook de aangepaste versie van het Sinterklaasfeest niet door. Het slechte nieuws sijpelde al op vrijdag binnen. Tegen half tien ‘s avonds werd Beelen door de wijkagent gebeld. De boodschap: hou er rekening mee dat de intocht niet door kan gaan. Ook Loco-burgemeester Bert van Bijsteren zag liever dat het feest geen doorgang zou vinden, maar hij verbood het niet. Een brief van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) had een veel dringendere toon. Daarin waarschuwt voorzitter Ton Heerts voor een preventieve last onder dwangsom. Mochten er bij de intocht maatregelen geschonden worden (denk aan groepsvorming, het schenden van de 1,5 maatregel en pieten die niet doorlopen tijdens de intocht) dan zou de maximale dwangsom van 2,500 euro worden opgelegd.
 
De 4 G’s hadden aan een half woord genoeg en de pepernoten, door Bakkerij van Delft geschonken, worden aankomende week op basischool de Parel en bij de kinderspeelzaal 't Kuukeluusje uitgedeeld. “We wilden het heel klein houden, maar een berichtje op facebook kan natuurlijk ook buiten Hierden gelezen worden”, zegt een licht teleurgestelde Beelen.  “Ik denk dat ze het iets te groot gemaakt hebben, want naar mijn idee is dit geen evenement, maar ik heb wel begrip voor hun beslissing.”

Sint en Piet Hierden