Geen smetteloze start voor nieuwe Harderwijkse college van B en W

Door Harry Schipper – Harderwijk heeft sinds donderdagavond laat  een nieuwe, vijf mannen sterke wethoudersploeg.

Vier wethouders kregen van alle raadsleden een stem, maar nummer vijf – Maarten Reckman, raadslid voor Harderwijk Anders – kreeg bij de geheime stemming maar liefst negen tegenstemmen van de oppositiepartijen VVD, GroenLinks, Gemeentebelang en PvdA

De vier partijen hadden bij monde van VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg al tevoren laten weten tegen de benoeming van Reckman te zijn. Maandagavond al,  tijdens een openbare hoorzitting waarin de wethouders-kandidaten zichzelf presenteerden vielen ze over de uitkomsten van een integriteitsonderzoek, dat standaard wordt uitgevoerd voorafgaand aan de benoeming van wethouders. Reckman’s verleden, met name het failissement van zijn re-integratiebedrijf Het Idee, zou wel eens problemen kunnen opleveren in zijn nieuwe functie, is hun gedachte.

Doppenberg verweet toen Reckman er al van dat hij onvoldoende zelfreflectie had getoond en tegen het advies van de onderzoekers in toch ervoor had gekozen om het Sociaal Domein in zijn wethouders-portefeuille op te nemen. Donderdagavond mondde dat dus uit in negen  stemmen tegen Reckman’s benoeming. Doppenberg: “Nadat er niks met de adviezen uit het integriteitsonderzaoek is gedaan, hebben wij de heer Reckman de ruimte willen geven om uitleg te geven over het waarom. Wij zien echter geen enkele reflectie en daarmee zijn onze twijfels over de risico’s niet weggenomen”.

De tegenstemmers hadden graag gezien dat Reckman een andere portefeuille zou nemen. “Dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest”, verklaarde Doppenberg na afloop nog maar eens. “We stemmen tegen zijn benoeming omdat wij het belangrijk vinden dat het nieuwe college zonder negatieve beeldvorming haar werk moet kunnen doen en we door het rapport van Berenschot terzijde te schuiven denken dat deze beeldvorming nu al is aangetast”.

De negen stemmen tegen waren echter bij lange niet genoeg om de benoeming van Reckman van tafel te krijgen. Reckman kreeg wél de steun van alle (vier) coalitiepartijen, die elk dus ook een wethouder mochten leveren voor het nieuwe college van B en W. Aangevuld met de stem van SGP kreeg hij zo negentien stemmen.

Felicitaties, bloemen en een reproductie van een schilderwerk van de Harderwijkse kunstenaar Peter Riezebos dus voor de kersverse wethouders Edwin Enklaar en Maarten Reckman (beide Harderwijk Anders), Wilco Mazier (CDA) en Martijn Pijnenburg (D66). En voor Marcel Companjen, die namens de ChristenUnie als enige wethouder uit het oude college opnieuw zijn herbenoeming aanvaardde. Burgemeester Harm Jan van Schaik bedankte ook de vertrekkende wethouders Jeroen de Jong, Bert van Bijsteren en Gert Jan van Noort voor hun werkzaamheden met een bloemetje.

In dezelfde raadsvergadering volgde daarna nog de installatie van drie nieuwe raadsleden die de lege plekken in de gemeenteraad innemen. Tim Smit-Brouwer versterkt de raad namens HA. Het ex-raadslid Thijs Melkert keert voor D66 terug in de raad en namens het CDA neemt Adriaan Bruining de raadszetel in van Wilco Maziers.  Daarmee is de raad bíjna weer voltallig: de laatste lege raadszetel voor HA zou worden ingenomen door Bert Buitenhuis, maar die was naar verluidt nog op vakantie in Spanje en wordt dus op een ander moment als raadslid geïnstalleerd.