Gebroken harten en bananenbomen: NJO Muziekzomer in Harderwijk

De aftrap van het jaarlijkse festival van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) is in aantocht! Tussen 3 en 19 augustus geven de orkesten en ensembles van het NJO in het kader van de NJO Muziekzomer meer dan 65 concerten op de mooiste locaties van Gelderland. 

Ook in Harderwijk en omgeving staan er bijzondere activiteiten en concerten op het programma voor muziekliefhebbers van alle leeftijden.

In de prachtige Catharinakapel beklimmen de energieke saxofonisten van het Ardemus Kwartet op zaterdag 4 augustus het podium voor hun komische familievoorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show (6+). De vier pinguïns in deze show hebben een groot probleem: ze eten alleen maar bananen, en de enige bananenboom op de Zuidpool is aan het doodgaan. Op een avond zien ze in een reclamespotje op tv een onbekend dier: een mens.

Deze man heeft een kraam vol bananen en verkoopt ze voor een spotprijsje. De pinguïns pakken snel hun laatste voorraad bananen in en gaan op reis om de bananenman te vinden. Na een lange avontuurlijke reis komen ze aan bij de kraam van Ome Jaap. Nu hebben ze een nieuw probleem: ze spreken de mensentaal niet. Zal dat wel goed aflopen? Dit avontuur staat garant voor veel plezier voor jong en oud, dus neem de hele familie mee!
 
De serre van Apollo Hotel Veluwe De Beyaerd te Hulshorst is op woensdag 15 augustus ook gastheer van de NJO Muziekzomer. In een speciaal late-avondconcert speelt young artist in residence violist Pieter van Loenen met een sextet van getalenteerde strijkers het aangrijpende Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. Dit unieke werk baseerde de componist op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel, waarin een vrouw tijdens een nachtelijke ontmoeting aan haar geliefde verklaart zwanger te zijn van een andere man. Van verdriet tot berusting en vergeving, alle emotionele registers worden erin opengetrokken. Het programma wordt gecompleteerd door Debussy’s prachtige Strijkkwartet. Onder de sterrenhemel in de serre waant u zich bij de twee geliefden en kunt u optimaal genieten van de expressiviteit van de muziek.
 
Uiteraard is er ook aan de sportieve natuur- en muziekliefhebber gedacht. Op woensdag 8 augustus trekt u de stoute schoenen aan voor een avondwandeling met gids over de heide en door de bossen die de Schaapskooi in Ermelo omringen. Na een uur in de vrije natuur weet u alles over de flora en fauna en heeft u misschien het een en ander kunnen spotten. Onder de indruk van de schoonheid van moeder natuur kunt u vervolgens aanschuiven in het bezoekerscentrum bij Duo de Bontebal. Tijdens dit intieme concert speelt het duo een bonte verzameling muziekstukken en geeft er graag een speelse draai aan. Van Bach tot Schnyder, van Rossini tot Piazzolla: u hoort het allemaal tijdens dit concert. Na zo’n mooie avond hoeft u zeker geen schaapjes meer te tellen bij het slapengaan. 

NJO Muziekzomer | 3 tot en met 19 augustus 2018

De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Aanstormende professionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 65 concerten die de NJO Muziekzomer telt. Het muzikale aanbod van dit festival bevat voor ieder wat wils. Bovendien worden de concerten gegeven op de vele bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is. Hierdoor én door het enthousiasme van de jonge musici is de NJO Muziekzomer een feest voor iedereen.

Kijk voor meer info en kaartverkoop op: www.muziekzomer.nl.