Gaslek Lorentz veroorzaakt mest stank in de regio Harderwijk

Door Maarten Westerduin - De vieze lucht die dinsdagmiddag door Harderwijk heen zwerft, is veroorzaakt door een lekkage in een vergistingstank met dierlijk mest van de bio-energiecentrale op het industrieterrein Lorentz. De tank zet 3000 kub mest om in gas, de brandweer verwacht dat het voor twee derde is leeggelopen.

De tank vergist de mest tot gas wat gebruik wordt voor het opwekken van energie

,,Je kunt je voorstellen wat voor een stank dat met zich meebrengt’’, stelt woordvoerder René van der Neut van de brandweer. Namens de brandweer geeft hij aan dat de stoffen verder niet schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden: ,,In geconcentreerde vorm zou het schadelijk kunnen zijn, maar gas is lichter dan lucht en daardoor zal het sneller opstijgen en verwaaien. Alleen de vieze lucht zul je nog wel een paar uur blijven ruiken.’’

De brandweer geeft nog een advies: ,,Het zal bij de meeste mensen bekend zijn dat je ramen en deuren gesloten moet houden, maar het is ook belangrijk om de ventilatie uit te zetten. Juist die ventilatie pompt de vieze lucht door het hele huis.

Medewerkers van het bedrijf zijn nu bezig om het probleem op te lossen. De brandweer gaat metingen uitvoeren: ,,Het is toch gas.’’ De naastliggende waterverzuivering heeft geen schade opgelopen, het komt dus niet in het normale zuiveringssysteem. De veiligheidsregio geeft aan dat eventuele klachten als hoofdpijn kunnen ontstaan door deze vieze lucht.

Lorentzstraat biogastank ontploffing Harderwijk