Flinke restauratie van de Harderwijkse botter HK3

Lex Schuijl: De HK 3 is een puur originele Harderwijkse Zuiderzeebotter met als bijnaam ‘Vrouwe Hendriekje’, Wim van den Berg (1963) is liefhebber van botters en sinds 2004 eigenaar van de HK 3, later heeft hij nog de HK 98, de WR 12 en de WR 89 aangeschaft.

HK3 Harderwijker botter.

De vloot van Chartervaart Harderwijk, bestaande uit twee botters en twee Wieringer Aken, wordt ingezet voor de verhuur ten behoeve van de exploitatie aan derden. Het varen met gasten gebeurt door vrijwilligers. Naast het varen houden deze vrijwilligers zich bezig met het onderhoud van de vloot, en het ondersteunen van de organisatie.

De HK 3 is in 1905 gebouwd op de werf van Oost in Harderwijk. Het is een plat schip met een geringe diepgang en heeft al een heel roerig leven achter de rug. De vorige eigenaren van de HK 3 waren Daniel Wormsbecher en Jan van Daan.

De HK 3 ligt inmiddels op de werklocatie in Hierden en ondergaat een flinke restauratie

De botter is naar de werklocatie vervoerd met behulp van een tractor en een boerenkar. In december 2017 zijn de vrijwilligers begonnen aan het strippen van de romp. Al het, veelal in slechte staat verkerende en vergane houtwerk, is verwijderd. Van den Berg over het strippen. “Het is net als bij het afbreken van een oude boerderij, je komt van alles tegen.”

Vakkundige vrijwilligers hebben het berghout, diverse spanten en gangen verwijderd en zijn al begonnen met het plaatsen van nieuw houtwerk.
Restauratie Harderwijkse botter HK3

Dit geschiedt overigens allemaal met de hand.

De eiken planken zijn in Niedersachsen, Duitsland, aangeschaft. De op maat gezaagde planken worden vooraf met een brander verwarmd, vervolgens tot de juiste afmeting gebogen en als rompdeel op de juiste plaats aangebracht. De naden en kieren tussen de aangebrachte nieuwe planken worden ‘gebreeuwd’, oftewel met behulp van hennep gedicht. Het zeilwerk tenslotte, wordt ook vervangen en het zijn, net als in de ‘goede oude tijd’, nog steeds stevige katoenen zeilen.

Op de vraag wanneer de botter weer vaarklaar is antwoordt Van den Berg: “Ik hoop dat de HK 3 begin mei van dit jaar weer het water in kan. Het ligt aan het weer, aan onze vrijwilligers ligt het zeker niet.” Hij doet wel een oproep om meer vrijwilligers voor het vak geïnteresseerd te krijgen.

“We werken met 24 vrijwilligers, waarvan de jongste Jochem (13) is."

"Ik kan zeker nog meer vrijwilligers gebruiken en hoop ook meer jeugd bij deze mooie liefhebberij te kunnen betrekken.”