Flexyz helpt vluchtelingen hun vaardigheden benutten

Het Harderwijkse ICT-bedrijf Flexyz steunt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR met een bijzonder project. 

In samenwerking met studenten van Hogeschool Windesheim is een applicatie ontwikkeld waarmee vluchtelingen in kampen aan lokale bedrijven worden gekoppeld.

Zo kan de productie van artikelen worden afgestemd en bijgehouden, hebben de vluchtelingen door het benutten van hun vaardigheden een zinvolle dagbesteding én verdienen geld voor hun eigen levensonderhoud.
 
Mark Kwami uit Berlijn, een relatie van Flexyz en werkzaam voor het UHNCR, was op zoek naar een partner die kon helpen bij het bouwen van een web-applicatie voor het project Made51. Dit project, inmiddels uitgerold in twaalf landen, helpt vluchtelingen hun vaardigheden benutten en deel te nemen aan de wereldeconomie.

Het Harderwijkse ICT-bedrijf begreep de noodzaak en wilde haar kennis en kunde inzetten om de communicatie tussen vluchtelingenkampen en lokale bedrijven met een afzetmarkt in Europa te verbeteren. ,,Wij willen dit maatschappelijke en gesponsorde project graag ondersteunen. Bevolkingsgroepen zitten soms vele jaren in vluchtelingenkampen. Door onze medewerking aan dit project kunnen wij hen op weg helpen een waardige invulling aan hun leven te geven en zo een bestaan op te bouwen’’, vertelt projectleider Robin Schapink van Flexyz. ,,En door de goede samenwerking met Hogeschool Windesheim kunnen wij dit project doorlopend blijven ondersteunen.’’
 
Tweedejaars HBO-ICT studenten Jesse Gevers (18) uit Harderwijk en Jordi Mulder (19) uit Biddinghuizen hebben gedurende hun stage-opdracht van tien weken een ontwerp van de applicatie ontwikkeld. Met als doel: meer grip op het productieproces. Concrete afspraken tussen partijen worden vastgelegd en het productieproces kan worden gevolgd. Gevers: ,,De communicatie via telefoon en e-mail is er al, maar verloopt stroperig. De bedrijven zitten soms wel op een paar honderd kilometer afstand en het is moeilijk het vluchtelingenkamp in en uit te komen. Met de applicatie stemmen we de communicatie af over wat er gemaakt moet worden, prijzen, materialen en wanneer het af moet zijn. Het betreft de productie van o.a. manden, kussens, schalen en sieraden.
 
De lokale opdrachtgever kan in de applicatie de producten beschrijven en foto’s toevoegen. De productieleider vanuit het UHNCR zorgt voor de grondstoffen en kan de order inzien, de varianten, hoeveelheid en wat de betaling is. De vluchtelingen benutten hun vaardigheden in handwerk zoals weven, vlechten en bewerken van metaal. Tijdens het productieproces worden er wekelijks updates geplaatst.’’
 
Gevers werkt de komende weken nog verder aan de web-applicatie. ,,De ontwerpen zijn klaar en hopelijk werkt na de zomer de eerste versie van de applicatie. Het geeft veel motivatie om iets voor vluchtelingen te kunnen doen.’’
 
De samenwerking tussen UNHCR, Windesheim en Flexyz krijgt na de zomer een vervolg als nieuwe studenten HBO-ICT van Windesheim de ontwikkeling van de applicatie voortzetten.

Flexyz ICT bedrijf Harderwijk steunt vluchtelingenorganisatie UNHCR