Fietsende sporters wachten op meer licht

Door Harry Schipper – De gebruikers van het fietspad langs de Strokelweg moeten nog even geduld uitoefenen, voordat er meer lantaarnpalen worden geplaatst.
 

Het wachten is op de uitkomst van een onderzoek naar de invloed van meer verlichting op de natuur. Pas als dat gunstig uitpakt, geeft de provincie de benodigde vergunning af en komt er meer licht.

Dat onderzoek, waarmee begin dit jaar is gestart, is nodig omdat de Strokelweg ligt in Natura2000-gebied. Voor dit bosgebied gelden extra regels om de natuur goed te beschermen. Daar ziet de provincie Gelderland streng op toe.

Fietsers, en dat zijn vooral sportende kinderen en jongeren die naar en van de sportvelden komen, ervaren het fietsen over het pad aan de Strokelweg door het donkere bos als onveilig. Het CDA vraagt daarom al jaren achtereen voor betere verlichting van het fietspad.

Dat resulteerde er al eerder in dat er andere lichtarmaturen werden geplaatst die ook feller en dus beter licht geven. Maar dat zijn er niet voldoende, stelde CDA-fractievertegenwoordiger Dennis Koning donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Samenleving. Hij betoogde dat de avonden weer korter worden en daarmee de noodzaak van extra verlichting groter. Hij wil ook meer lichtarmaturen langs het Sypelpad.

Wethouder Gert Jan van Noort kon vertellen dat als de uitkomst van het onderzoek gunstig is en de provincie groen licht geeft ‘er direct extra openbare verlichting kan worden geplaatst’. “Alles wat nodig is, ligt al klaar, zodat dan direct gestart kan worden met de werkzaamheden”, aldus de wethouder.