Extra ruime terrassen voor Harderwijkse horeca

Door Harry Schipper – Maar liefst 24 cafés en restaurants in de Harderwijkse binnenstad en aan de boulevard mogen dit voorjaar en deze zomer  hun terrassen extra groot maken.

Het Harderwijkse gemeentebestuur reageert hiermee welwillend op een verzoek van de Harderwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland om met een tijdelijke terrasuitbreiding voor haar aangesloten leden de omzetverliezen door coronamaatregelen ietsje te verminderen

B en W van Harderwijk besloten vorig jaar al om zogeheten winterterrassen toe te staan op plaatsen - zoals bijvoorbeeld de Markt en Vismarkt - waar dit normaal gesproken alleen ’s zomers is toegestaan. Door de strenge lockdown-maatregelen die de regering afkondigde, kwam van de winterterrassen alleen tot dusver niks terecht.

Ditmaal loopt de vergunning tot en met 15 september. “Burgemeester en wethouders wilden graag positief reageren op het verzoek”, zo licht klantmanager Bijzondere Wetten Jan Provoost het besluit van de gemeentebestuurders toe. “Ze hebben het door corona nu heel moeilijk. Feitelijk zijn ze er met extra terrasmogelijkheden ook niet, want daarmee kunnen ze de gevolgen van coronamaatregelen natuurlijk niet opvangen. Het liefst gaan ze allemaal weer gewoon los, want ze willen ondernemen. Maar dit geeft ze letterlijk wel iets meer ruimte”.

Als voorbeeld noemt Provoost Café De Belofte bij de Smeepoort, die normaal zijn terrasje voor de zaak heeft, maar nu ook wat tafeltjes en stoelen neer mag zetten op het grasveld aan de Vitringasingel, net buiten de stadsmuur. “Er mogen door corona nu weinig mensen zitten, dus dan heb je die extra ruimte hard nodig om wat omzet te genereren”, stelt Provoost. “En doordat het maar weinig mensen zijn, leidt dit nauwelijks tot schade van het gras”.

Bij de aanvragen is telkens gekeken naar de impact voor de omgeving, zoals mogelijke geluidsoverlast. “Maar waar het normaal niet zou kunnen, is nu gekeken, soms ook in overleg met de buren, of het nu tijdelijk wel kan. En gelukkig was dit vaak mogelijk, want de horeca heeft die ruimte hard nodig”.

De aanvraag van de vijf cafébazen uit de Vijhestraat en Bruggestraat – ‘de Kroeghoek’ – om net als vorig jaar weer een groot terras te mogen uitbaten nabij de ingang van het Dolfinarium, tegenover de Vischpoort, is nog in behandeling bij de gemeente. De gemeente wil eerst met alle partijen, waaronder ook de omwonenden, brandweer en politie overleggen en evalueren, voordat voor deze zomer een nieuwe vergunning wordt afgegeven.