Elektrobussen mijden verhoogde drempels Vondellaan in Harderwijk

Door Harry Schipper – De nieuwe elektrische bussen van de regionale openbare vervoersorganisatie RRReis kunnen niet goed over de pas aangelegde verkeersdrempels in de Vondellaan.

RRReis heeft daarom dinsdag twee haltes in de Vondellaan en Couperuslaan in Harderwijk verlegd. Tijdelijk, zegt RRReis. De gemeente vindt dat niet okay en wil met de vervoersorganisatie in gesprek om tot een betere oplossing te komen

De plotselinge omlegging van de haltes overviel begin deze week de busreizigers. Vooral bewoners van verzorgingshuis De Aanleg, voornamelijk ouderen, waren ontstemd omdat ze nu een stuk verder moeten lopen om bij een bushalte te komen.

Ze trokken aan de bel bij de PvdA. Fractievoorzitter Wilco Bos vernam van RRReis dat de omlegging van de route per ongeluk niet was doorgegeven aan de reisinformatie  voor busreizigers, maar enkel aan de buschauffeurs. RRReis beloofde meteen dat alsnog te doen.

De nieuw aangelegde verkeersdrempels in de Vondellaan voldoen weliswaar aan alle normen die ervoor gelden, maar de nieuwe elektrische bussen liggen lager boven het wegdek en beschadigen bij het passeren van de drempels aan de onderkant.

Wethouder Jeroen de Jong heeft dinsdag meteen contact opgenomen met RRReis, die sinds half december het busvervoer op de Veluwe heeft overgenomen van Syntus. Verplaatsen van haltes daar heeft niet zijn voorkeur, antwoordde De Jong gisteren op vragen van Bos. Die gaf aan dat ook automobilisten soms hun uitlaat horen wanneer ze de hoge drempels passeren.

De wethouder verklaarde bereid te zijn om eventueel de drempels te willen verlagen: “Maar niet op voorhand. Verlaging is bespreekbaar, maar ik stel wel de veiligheid van de weg voorop. De oplossing om dan maar de haltes te verplaatsen vind ik te makkelijk”. De Jong gaat daarom snel met RRReis om tafel om het probleem van tafel te krijgen.