Eindelijk meer bankjes op de boulevard in Harderwijk

Door Harry Schipper – Eindelijk. Na heel wat gemor en opmerkingen op social media plaatst de gemeente nog deze maand meer bankjes op de boulevard. Over extra prullenbakken wordt nog even nagedacht.
 

Er komen vier banken met rugleuningen bij, wat het totaal op twaalf banken brengt.

Over meer prullenbakken, waarom ook is verzocht, is de gemeente nog niet uit. Dat moet eerst onderzocht, antwoorden B en W op vragen van het raadslid Kimberley van Eijkel (Harderwijk Anders). Ze willen bij de plaatsing namelijk ook rekening houden met de plaatsing van bijvoorbeeld kramen tijdens evenementen.

Duidelijk is al wel dat bezoekers en wandelaars niet zelden een hele afstand met hun afval over de boulevard moeten afleggen, voordat ze dit in een prullenbak kwijt kunnen. Dat zijn dan wel hele moderne, met een ondergrondse capaciteit van 1000 liter. Da’s ruim twaalf keer meer dan een traditionele prullenbak, zoals die bijvoorbeeld in de Donkerstraat staan.

Van Eijkel had goed onthouden dat het gemeentebestuur bij de opening van de boulevard had toegezegd om meer banken te plaatsen. Nu nog staan er volgens haar maar vijf, waarvan twee aaneengeschakeld. En over de hele boulevard die vijfhonderd meter lang is, staan maar drie prullenbakken. Haar partij kreeg regelmatig klachten over dit tekort aan bankjes en prullenbakken. “Vooral veel ouderen, mindervaliden, mensen met kleine kinderen en wandelaars merken op dat er meer rustpunten langs de boulevard gewenst zijn. Daarnaast is er momenteel nóg minder plek beschikbaar door de anderhalve-meter-samenleving die nodig is in deze coronatijd”, aldus Van Eijkel.

B en W erkennen dat en vinden ook dat ‘wij onze inwoners en toeristen gastvrij moeten ontvangen en voldoende zitgelegenheid moeten bieden’. Ze merken daarbij op dat ook de promenade bij de Wellen erbij komt, waar een uitgestrekt landschapsmeubel en creatieve zitelementen straks veel zitmogelijkheden biedt. Daar wordt bovendien gekeken naar schaduwplekken, voorzieningen voor mindervaliden en watertappunten