Eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor overlast. De haren van de rups veroorzaken huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. 

Om deze rupsen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden zijn eind maart 110 nestkasten voor mezen geplaatst langs de Zuiderzeestraatweg en Paasloweg.

Mezen zijn dol op jonge, onbehaarde rupsen. Eén nest mezen (met 8-10 jongen) kan wel zo’n 550 rupsen per dag consumeren. Het ophangen van de nestkasten lijkt te werken. Zo zijn er aan de Zuiderzeestraatweg beduidend minder nesten van eikenprocessierupsen te vinden in vergelijking tot vorig jaar. 

Eerste rupsennesten worden verwijderd

Hiermee zijn we echter niet van alle eikenprecessierupsen af. Vanaf half juni laat de gemeente Harderwijk de eerste nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen. De nesten zijn voornamelijk gesignaleerd in bomen in het buitengebied. Aannemersbedrijf Loohorst uit Ermelo zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt ze op in speciale zakken. Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn. 

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen.

Vanaf april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. In groepjes komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen. Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 brandharen die met het blote oog niet te zien zijn. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Er kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.
 
Aannemersbedrijf Loohorst houdt de bomen goed in de gaten, zodat ze precies weten waar de rupsennesten zich bevinden. De gemeente laat zoveel mogelijk nesten weghalen zodat de overlast beperkt blijft. Ook op particulier terrein kan de gemeente nesten weg laten halen.
 
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of www.ggdgelre-ijssel.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten kunt u contact opnemen met de gemeente, Snel Herstel, tel. 411 333 of snelherstel@harderwijk.nl.

Eikenprocessierups
 

SIGHT Landscaping Harderwijk

Adresgegevens

Fokko Kortlanglaan 137
3845 LC Harderwijk

Telefoon

T. 0341-436436

Meer info