Eerste TechLab in de regio staat in Harderwijk

Het allereerste TechLab in de regio, in het gebouw van het Morgen College (De Sypel) in Harderwijk, is helemaal klaar voor de ontvangst van groepen leerlingen.

Medewerkers kunnen niet wachten om aan de slag te gaan, maar door de huidige coronamaatregelen hebben ze weinig keuze

Even nog, weet Ilhan Spiekman. “Zodra het TechLab open mag, staan basisscholen in de rij om met groep 7 en 8 aan de slag te gaan”.

Spiekman is degene in het TechLab die de groepen begeleidt en ze van alles kan vertellen over de wondere wereld van techniek. “We kunnen niet wachten om dit TechLab te laten doen wat het moet doen, namelijk zo veel mogelijk leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs enthousiasmeren voor techniek en technologie.”

Hoe werkt een VR-bril?
Als je een ei van grote hoogte laat vallen, hoe zorg je dan dat het ei heel blijft? Welke techniek gebruik je bij koken? Maar ook timmeren en zagen, beeld en geluid, programmeren of een motorblok demonteren. Alles kan in het TechLab. Spiekman: “Kinderen doen hier positieve ervaring op met techniek. Ze kunnen zelf iets verzinnen en kijken wat er dan gebeurt. Er is heel veel materiaal waar kinderen mee kunnen experimenteren. Ontdekkend en onderzoekend leren, daar gaat het om. In het TechLab laten we de veelheid van techniek zien. En we laten kinderen ervaren dat ze zelf ook iets kunnen bijdragen aan de technologische vooruitgang.”

Het eerste TechLab van de regio is gevestigd in het gebouw van het Morgen College.
Behalve basisschoolleerlingen zijn ook de onderbouwleerlingen van het Morgen College straks regelmatig in het TechLab te vinden. “We willen leerlingen laten beseffen dat in alle vakgebieden techniek zit. En de verbinding leggen tussen bijvoorbeeld zorg & welzijn en techniek of horeca en techniek. Techniek is overal en voor iedereen.” Het TechLab is een concreet resultaat van Sterk Techniekonderwijs (STO) regio Noordwest Veluwe, waarin onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenwerken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs. In de regio zijn nog drie andere TechLabs in ontwikkeling, in Nunspeet, Elburg en in Zeewolde.