Eenmalige matiging van de huurindexatie

Elk jaar indexeert de gemeente Harderwijk de huur van het vastgoed van de gemeente. In 2022 hebben ze te maken met een uitzonderlijk hoge inflatie. Op basis van de huurcontracten zouden de huurprijzen worden geïndexeerd met 14,5%. Het college heeft daarom besloten om de huurindexatie eenmalig te matigen en te beperken.

Voor 2023 matigen we eenmalig de huurindexatie

Voor de commerciële huurders van gemeentelijk vastgoed voor 2023 betekent dit een matiging en beperking van de huurindexatie tot 6%. Voor maatschappelijke-, culturele- en sportinstellingen die gemeentelijk vastgoed huren is besloten om dit voor 2023 eenmalig te begrenzen tot 3%. Hierbij sluiten we aan bij de indexatie van de subsidies voor 2023, die ook 3% is.

Met de matiging verzachten ze de financiële gevolgen van de hoge inflatie
De huurders hebben ook te maken met de hoge inflatie en stijgende energielasten. Daarbij is een huurindexering van 14,5% naar verwachting voor veel maatschappelijke, culturele en sportinstellingen niet of slechts met grote moeite op te brengen. Daarom berekenen ze de forse huurindexatie niet één op één door naar de huurders. Niet alleen vanuit goed verhuurderschap, maar ook om problemen bij maatschappelijke, culturele en sportinstellingen te voorkomen. Op deze manier verzachten ze de financiële gevolgen van de hoge inflatie voor de gemeentelijke huurders. De huurders van gemeentelijk vastgoed ontvangen een brief met informatie over de huurindexatie.