Een raadsvergadering over stoepkrijt en wildplassen

De Algemene Plaatselijke Verordening, een draak van een epistel. Elke gemeente heeft er een. Bijna alles staat er in. Van vuurwerk tot loslopend vee. Als je wilt weten of iets mag, spit de APV door, je vindt gegarandeerd het antwoord. 

De meeste gemeenten nemen de algemene APV, door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgesteld, over en vullen die waar nodig aan.

Donderdagavond 1 juni, stond de APV op de agenda van de raadsvergadering in Harderwijk. Niets bijzonders, er moest iets aan toe worden gevoegd en daar moest de raad 'even' mee instemmen.

Voor D'66 een uitgelezen moment om, samen met de VVD, de PvdA en het CDA, een amendement in te dienen om het zogenaamde stoepkrijtverbod uit de APV te halen.

"In artikel 2:42, getiteld 'Plakken en kladden', staat dat het verboden is om met krijt in de openbare ruimte te tekenen. Zoals het er nu staat, verbieden wij de kinderen van Harderwijk met stoepkrijt te spelen", aldus Martijn Pijnenburg (D'66) als indiener van het amendement. Lachend gaf het college van burgemeester en wethouders, bij monde van burgemeester Harm-Jan van Schaik, aan dat ze het amendement graag overnemen en uitvoeren. "Verdere stemming is dus niet nodig."

Al snel bleek dat het stoepkrijtverbod een sprongetje was naar een motie, van D'66, VVD en de PvdA.

Een motie die oproept tot complete herziening en hertaling van de APV. "Er moet echt eens goed gekeken worden naar het taalgebruik en de overbodige regeltjes. We hebben het stoepkrijtverbod als voorbeeld er uit gepakt, maar er staat ook dat een vrouw ongestraft mag wildplassen. Alleen de man wordt beboet", zegt Pijnenburg. "Een omvangrijke opdracht", aldus Van Schaik, "maar wel een die het college graag uitvoert in het kader van deregulatie. We omarmen de motie en komen na het zomerreces met een plan van aanpak."