Echtpaar G. Wildschut en A. Wildschut-Veldhoen vieren hun 60-jarig huwelijksjubileum

Burgemeester Harm-Jan van Schaik bracht het bruidspaar op dinsdag 1 mei een felicitatiebezoek.

Levensloop Gosse Wildschut en Ali Veldhoen, 60 jaar getrouwd op 1 mei 2018

Beiden zijn geboren in Dokkum, Gosse op 30 december 1932 en Ali op 6 januari 1933. Ali is een schippersdochter en heeft een aantal jaren in een boekhandel gewerkt. Zij hield van dit werk, maar heeft toen dat nodig bleek toch besloten om haar werk op te geven en haar vader te helpen als schippersknecht. Zij heeft dit een aantal jaren gedaan tot aan haar huwelijk.
 
Gosse heeft vanaf zijn diensttijd, waar hij in de medische dienst zat als verpleger, “in de textiel” gewerkt. Hij was een verkoper ‘pur sang’. In de avonduren haalde hij diploma na diploma en leerde alles wat nodig was om een bedrijf zelfstandig te kunnen leiden; van boekhouding en kalligraferen tot etaleren.

Bruidspaar Wildschut 60 jaar getrouwd Harderwijk
 
Na hun trouwen op 1 mei 1958 hebben ze zich in Drachten gevestigd, waar Gosse in het confectiebedrijf “Blom” werkte. Na iets meer dan een jaar werd hun eerste kind, Louw, geboren. In 1961, toen Gosse een aantal jaren voor de firma Blom had gewerkt en merkte dat hij daar niet meer verder kon doorgroeien, schreef hij op een advertentie voor een bedrijfsleider voor “Gezusters de Lange” in Harderwijk en werd aangenomen.

Gosse en Ali, die op dat moment in verwachting was van hun tweede kind verlieten, samen met hun 2 jarige zoon, Friesland en al hun familie en verhuisden eind 1961 naar Harderwijk. Zij verruilden hun flat in Drachten voor een huis met een tuin aan de Karel Doormanlaan in Harderwijk. Hier werden in maart 1962 hun dochter Janet en in juni 1967 hun zoon Henk geboren.
 
Gosse heeft zijn carrière opgebouwd in de winkel van de gezusters de Lange, tot hij de zaak in eind jaren 60 overnam om als “Modecentrum de Lange” verder te gaan in het pand aan de Donkerstraat 20. In de begin periode van Modecentrum de Lange werd dit vooral door Gosse geleid, terwijl Ali er voor zorgde dat ook thuis met de kinderen, alles op rolletjes liep.

In de loop van de jaren werd haar rol, als meewerkend voorvrouw, steeds groter. Waar het hart van Gosse sneller ging kloppen bij de in- en verkoop van bontjassen, specialiseerde Ali zich in lingerie en ontwikkelde zich tot een echte vakvrouw. Dit deel van de zaak, waar lingerie, nacht- en badkleding werd verkocht floreerde ook toen de concurrentie groter werd.

In 1983 werd Modecentrum de Lange opgeheven en het pand aan de Donkerstraat 20 verkocht om de speciaalzaak “Lingerie de Lange” te openen in Donkerstraat 56. Vanaf die tijd runden Gosse en Ali als gelijke partners samen de winkel. Zij beschouwen de tijd in Lingerie de Lange als hun gouden jaren, waarin ze met veel plezier, energie en persoonlijke betrokkenheid bij bedrijf en klanten de zaak tot een regionale bekendheid brachten. In 1995 hebben ze het bedrijf verkocht om van hun pensioen te gaan genieten.
 
Ook al zijn ze “import”, ze maken deel uit van de Harderwijkse samenleving. Gosse is lange tijd actief geweest in de middenstandsvereniging, enige jaren als penningmeester. Beiden zijn enthousiaste zangers geweest. Gosse bij het mannenkoor De Veluwse Zangers, Ali bij zangvereniging De Lofstem en beiden in de cantorij van de Nederland Hervormde gemeente. Gosse was vele jaren diaken voor de Nederlands Hervormde gemeente en daarna bestuurslid van het woon-en zorgcentrum Randmeer. 

Middenstanders werken hard en hebben nauwelijks tijd voor vakantie. Ze beloofden zichzelf dat na hun pensioen in te halen. Dat hebben ze gedaan.

Na hun pensioen in 1995 hebben ze een reiscaravan gekocht en zijn op eigen houtje of met groepen door heel Europa gereisd. Meestal waren ze in voor- en najaar rond 1-2 maanden onderweg. Mogelijk hun meest memorabele reis was de NCRV groepsreis naar Israel in 2000. Dit was de enige caravanreis die ooit naar dit land georganiseerd werd. Hun laatste reis, naar Zweden en Noorwegen, was in 2010.

Nu beiden ouder zijn en minder fit zijn dit soort reizen niet meer mogelijk. De verhalen blijven ze regelmatig met elkaar delen en nagenieten doen ze nog volop. En, zoals Ali jaren de verzorging van het gezin op zich heeft genomen zodat Gosse zich op ‘de zaak’  kon richten, zo verzorgt Gosse nu Ali. Zij hopen nog jaren in hun inmiddels aangepaste woning te kunnen blijven wonen en met voldoening terug te kunnen kijken op hun leven.