Duurzaam initiatief van de maand: Rietmeen

Op woensdag 25 januari brachten onze raadsleden Hans Nijman en Martijn Pijnenburg een kort werkbezoek aan de in 2015 door bewoners opgerichte Stichting Rietmeen, die zij namens D66 in het zonnetje zetten als “duurzaam initiatief van de maand”.

De stichting Rietmeen ontwikkelt de voormalige gemeentewerf in Stadsweiden tot ontmoetingsplek, die in het teken staat van duurzaamheid, groen, burgerschap en talentontwikkeling.

De Rietmeen is een verbindend element voor bewoners van de wijken Stadsweiden en Drielanden. Op uiteenlopende manieren worden buurtbewoners, jong en oud, met elkaar in contact gebracht: via de moes- of vlindertuin, de verkeerstuin of de bouwspeelplaats. Er worden verkeerslessen voor basisscholen en oefenlessen voor scootmobiels georganiseerd.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is de stichting sinds de oprichting erg goed bezig. De Rietmeen zet in op bewustwording en wil juist ook de toekomstige generaties klaarstomen als het op duurzaamheid aankomt. Zo wordt nagedacht over afvalvermindering en hergebruik van grondstoffen, zoals bij het aanleggen van natuurlijke afscheidingen van snoeiafval.

Het in december geopende Kerstbomenhotel is een mooi voorbeeld van bewustwording bij jong en oud, zo blijkt uit het gesprek met voorzitter Johan Peppelman. In het ‘hotel’ kunnen Kerstbomen overzomeren: zij worden in januari geplant en kunnen in december weer worden opgehaald. Een simpele handeling die groepen mensen aan het denken zet over dingen die gewoon zijn geworden in ons leven: de nog uitstekende Kerstboom wordt ieder jaar weer bij het groenafval gezet, om in december weer een nieuwe aan te schaffen.

Duurzaam initiatief van de maand

Met het ‘Duurzaam initiatief van de maand’ wil de D66-fractie lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Harderwijk en Hierden belichten en in het zonnetje zetten. Zelf zo’n duurzaam initiatief gezien? Neem contact op met onze fractie!