Donkere Dagen beleeft unieke editie dankzij omdenken

Is het de vijfde of de zesde keer? Vertwijfeld kijken Tim Smit en Jeffrey Migchelsen elkaar aan. Op de vingers tellen ze de jaren terug. Januari 2016 was de eerste editie van het Donkere Dagen Festival dus dan is dit… “Hè hè, de zesde natuurlijk”, lacht Tim. Bijna triomfantelijk. 

Heeft de verslaggever nog meer lastige vragen? Of was dit ’t? Speciale festivalapp al ruim 500 keer gedownload

We zitten bovenin het Oude Stadhuis in Harderwijk en het interview gaat over het Donkere Dagen Apptival, één van de weinige events die wél zijn doorgegaan in coronatijd. Via een speciale app, die inmiddels 500 keer is gedownload, kan je op verschillende locaties in Harderwijk een optreden bekijken.

Let wel: alleen op die plek, anders zie je of hoor je niets. Ja, goed bedacht. En ook met verve uitgevoerd. Dat kan je wel aan deze heren overlaten. Ze delen hetzelfde verlangen. Kunst en cultuur is een middel om mensen te raken. Om levens mooier te maken. Een optreden mag onverwachts, kwetsbaar en ook prikkelend zijn. “Juist dan gebeurt er iets”, vertelt Jeffrey.

Tim: “Zeker. En dat is precies wat wij willen. Liever geen herhaling van zetten: cultuur kan de boel juist wat opschudden.” Je zou bijna denken dat ze bij dezelfde organisatie werken. Maar dat is niet zo. Tim is van Cultuurkust, Jeffrey van de Popschool. Samen organiseren ze onder meer het jaarlijkse Donkere Dagen Festival. Met veel huiskameroptredens, maar dan toch anders.

Bij de voorgaande vijf edities kocht je een kaartje voor drie korte voorstellingen op locatie. Arrangementen waarbij er altijd iets geks of afwijkends tussen zat. Nooit alleen je eigen smaak. Da’s juist leuk, weten deze mannen. Ze noemen dat met een knipoog: cultureel opvoeden.

“Je hoopt dat de jazzliefhebber daardoor op ’t idee komt om ook eens het Concertgebouw te bezoeken”, zegt Jeffrey. Maar ja, in deze coronaperiode is alles anders. Optreden in overvolle huiskamers is zéker geen optie. “Terwijl we allemaal toe zijn aan iets leuks”, verzucht Jeffrey.

Dus ja, wat dan wel? Tim vertelt: “Natuurlijk kan je omdenken. Je kunt genoeg verzinnen, maar alle maatregelen werden steeds met drie weken verlengd. En wéér drie weken. Ook als cultuursector belandden we daardoor in een afwachtende modus.” Bij het Donkere Dagen Festival lukte ’t om een werkbare nieuwe vorm te verzinnen. “We zijn ook op tijd gaan nadenken over een alternatief. Dat heeft goed uitgepakt. Ja, dat is toch de kracht van samenwerking.”  

Géén livestream
Met hulp van de gemeente Harderwijk, Stad als Podium en vele vrijwilligers kwam er toch een zesde editie van het populaire festival. Jeffrey: “We wilden ab-so-luut géén live stream. Dat was meteen al duidelijk. Iedereen is moe van de schermpjes. Iets anders dus, iets nieuws.”

Tim: “We waren wat aan het sparren en kwamen uit bij een app. We dachten: het zou tof zijn als je echt naar een locatie moet om een optreden te bekijken dat daar is opgenomen. Dan heb je ook ‘t gevoel dat je erbij bent. Dichtbij de artiest. Je gaat weer naar een optreden en dat heb je in deze tijd niet meer.”  Een van de vaste bezoekers van het festival is een appbouwer die net bezig was om zo’n soort app te maken. Alles kwam wonderwel bij elkaar, vertelt Tim. En inmiddels draait alles naar behoren. “Met behulp van de app helpen we je door deze donkere dagen heen. Licht in de duisternis”, lacht Jeffrey.  

Stadswandeling
Als je op alle locaties de optredens wilt bekijken, is het een stadswandeling van anderhalf uur. Zes optredens voor volwassenen, drie voor het hele gezin. En gemiddeld duurt een act drie à vier minuten, zegt Jeffrey. “De langste tien minuten. Maar dat is een heel verhaal.” Van alles komt voorbij; moderne dans, singer-songwritermuziek, kindertheater. En allemaal in of vlakbij de binnenstad. Tim grinnikt: “Mijn moeder zei: ‘Joh, ik heb de app, maar ik zie niets’. Ik vroeg: ‘Waar zit je dan mam?’ En zij: ‘Nou, gewoon, in Nijkerk’. Ik: ‘Nee nee nee… dat kan niet. Je moet naar Harderwijk hè’.”

Het voelt alsof ze live voor je optreden, zegt Jeffrey. “Heel intiem. En je moet ervoor op pad. Net als bij een echt avondje uit. Het zorgt voor beweging en ontmoeting, maar wel op veilige afstand.”  Op de bijbehorende Facebookpagina plaatsen veel bezoekers een lovende reactie. Ja, ‘t is echt geslaagd, weet Tim. “En dat komt ook door de kwaliteit van de optredens. Het zijn stuk voor stuk goede producties. Zo hebben we onder anderen poppenspeler Lejo en mimespeler Hakim - die allebei ook voor Sesamstraat werken.

Alle video’s zijn professioneel gemaakt. De nieuwste software op appgebied is toegepast. Ook nog allemaal via lokale bedrijven en dik in orde.” Jeffrey knikt: “Het klopt gewoon en dat spat er vanaf”.  Meer? Kijk op https://www.donkeredagen-festival.nl/

Tim Smit en Jeffrey Migchelsen
Tim Smit en Jeffrey Migchelsen (Foto Donkere Dagen Festival)