Dierenambulance Ermelo-Harderwijk maakt zich grote zorgen over dode zwanen

Door Lex Schuijl - Volgens voorzitter Cor Lubbers heerst er ongerustheid onder de mensen van Dierenambulance Ermelo-Harderwijk over het grote aantal dode of verzwakte zwanen die ze de laatste tijd hebben aangetroffen. 

Lubbers: “In de afgelopen 11 maanden zijn er 16 zwanen gevonden, waarvan er 5 in de afgelopen 24 uur.  We hebben ze onder andere aangetroffen bij het nieuwbouwproject Waterfront.

Dit is zeker geen normaal verschijnsel en we hebben dit niet eerder meegemaakt.” Men weet ook niet of dit elders in ons land ook heeft plaatsgevonden.

Of er ‘vreemde’ zaken bij de dode dieren zijn aangetroffen, is ook nog niet duidelijk.

Lubbers geeft de mensen die een dood dier vinden wel een goed advies. “Zodra er weer een dode zwaan wordt gevonden dient men ons onmiddellijk op de hoogte te stellen. Hoe eerder hoe liever want wij hebben als Dierenambulance een protocol opgesteld voor het ophalen en vervoeren van deze dieren.

Wij hebben contact met het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en DWHC (Dutch Wildlife Health Centre) en stellen hen op de hoogte. Dierenambulance is niet ingesteld om naar de doodsoorzaak te kijken. Daartoe zijn andere instanties voor aangewezen.”
 
De Dierenambulance is bereikbaar via 06-55797850

Dode zwanen Wolderwijd Strandeiland Harderwijk

Foto: Theo vd Heijden