'Die salto's in de lucht, het zweven, dat is leuk'

Britt Stoel uit T3B (derde klas TL) van het Morgen College is "echt net 15" en sport op hoog niveau. 

Tot voor kort deed ze dat binnen twee verenigingen, met twee verschillende sporten. Trampolinespringen en paardrijden.

Het winnen van de Nederlandse Kampioenschappen Trampolinespringen met haar team van Sparta Ermelo, afgelopen december, was voor Britt het uitgelezen moment met die sport te stoppen. "Het is niet te combineren, ik ben echt veel te druk. Ik vind paardrijden toch wat leuker, dus besloot dat, samen met school, op de eerste plek te zetten."

Haar team vindt het jammer. Britt is zeven jaar geleden begonnen bij Sparta Ermelo. "Ik zag het in de sportwijzer (het programma voor de sportweek vanuit basisscholen en sportverenigingen, red.) staan en het leek me heel leuk." Ze deed een les mee, 'ging er op' en een half jaar later werd ze gevraagd voor de selectie. "Ik deed het vooral voor de lol, maar zij zagen wat in mij." Zeven jaar later is ze een paar titels rijker, is ze benoemd tot sporttalent van het jaar in 2012 en heeft ze met haar team goud gehaald op het NK. De huldiging daarvoor op het stadhuis in Harderwijk is op vrijdag 23 juni.

Met paardrijden zit ze, hoe kan het ook anders, in de springselectie van Ruitersportcentrum Ermelo. "Paardrijden doe ik nu een jaar of zes." De lol van het paardrijden, ligt voor Britt, net als bij het trampolinespringen, in de hoogte. Op de trampoline genoot ze het meest van de salto's in de lucht, het zweven. "Met het paard ga ik het liefst over hoge hindernissen in een snelle race."

Hoe druk ze ook is, haar schoolwerk lijdt er niet onder. "Ik heb altijd een topsportregeling gehad door het trampolinespringen en straks weer met het paardrijden, maar maak daar zo min mogelijk gebruik van. Docenten weten dat het kan zijn dat ik mijn huiswerk niet af heb, of iets meer tijd nodig heb voor het leren van een toets. Maar ik probeer steeds alles goed bij te houden, ik wil niet uitstellen."

Die inzet heeft ervoor gezorgd dat ze er goed voor staat. "Voor alle vakken een goede voldoende." Na de Mavo, gaat ze waarschijnlijk naar de Havo, of naar Mbo Social Work. "Ik wil later, net als 'nanny on tour' met kinderen werken. Niet puur het verzorgen, maar in de begeleiding. Ik weet dat ik daar minimaal een Hbo diploma voor nodig heb, dus daar ga ik voor." 

Sparta Tampolinespringers
Britt bovenste rij 5e van links