Deze zomer al suppen, waterfietsen en kanoën bij Strandeiland

Door Petronella van het Goor - Waarschijnlijk kunnen er deze zomer al sup’s, waterfietsen en kano’s worden gehuurd op het Strandeiland. Ook mogen één of twee roeiverenigingen zich tijdelijk vestigen op het Dolfinariumeiland. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Dit omdat de vraag naar watersportactiviteiten na de realisatie van Waterfront Zuid flink is toegenomen

Zowel commercieel als in verenigingsverband. Denk aan aanvragen voor onder meer verhuur van sloepen, waterfietsen, het aanbieden van tochten met sloepen, een aanvraag voor een heel watersportcentrum, een sup-school en een waterskislalombaan.

“De focus bij de planvorming en realisatie van Waterfront Zuid is vooral gericht op woningbouw (Noordereiland, Zuidereiland, Bakens, fase 3) recreatie (Strandeiland, boothuizen), plezier-/recreatievaart (jachthaven De Knar, Stadshaven, Strandhaven) en beroepsvaart (rondvaartbedrijven)”, zegt het college in het besluit. De onderdelen watersport en waterrecreatie zijn in de plannen voor Waterfront Zuid niet meegenomen. “Met een tweetal pilots voor de korte termijn (de verhuur op het Strandeiland en de roeivereniging op het Dolfinariumeiland, red.) en een visie voor de lange termijn willen wij de mogelijkheden verkennen”, aldus het college.

In de visie voor de lange termijn, wordt een aantal locaties genoemd als definitieve vestigingsmogelijkheid voor de verhuurlocatie en/of de verenigingen. Het gaat om de Wijde Wellen, het Strandeiland, het Dolfinariumeiland, het Waterfrontpark, oostzijde Vissershaven, westzijde Lelyhaven, het oude sanitairgebouw, bedrijfskavels Pasteurhaven of de locatie naast hengelsportvereniging de Snoek. Of de locaties daadwerkelijk geschikt zijn, wordt het komende jaar onderzocht.

Een officiële zwemlocatie in het Waterfront aanwijzen, blijkt niet mogelijk. Het college heeft, na een vraag vanuit de gemeenteraad, informatie ingewonnen bij de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Uit het overleg komt naar voren dat het niet mogelijk is om de veiligheid en waterkwaliteit te garanderen en waarborgen. De locatie staat in open verbinding met overige (delen van de) havens en de openbare ruimte in de omgeving watert af op dit deel. De waterkwaliteit wordt in grote mate door deze factoren bepaald. Ook wordt in dit deel van de havens gevaren”, aldus het college. Het Strandeiland blijft dus het enige aangewezen zwemwater in de binnenstad.