Dementiecursus voor Harderwijkers

In juni en oktober wordt er voor inwoners van Harderwijk en Hierden een dementiecursus georganiseerd. De gemeente Harderwijk wil een stap zetten in het Dementievriendelijk maken van Harderwijk, en biedt deze cursus kosteloos aan haar inwoners aan.

Veel mensen krijgen te maken met dementie; in Harderwijk wonen op dit moment zo’n 700 mensen met dementie. En steeds meer mensen merken hoe lastig het kan zijn om goed om te  gaan met iemand met dementie.

Een dementiecursus kan mensen helpen om een beter contact te krijgen met iemand met dementie, en zelfs om de ander beter te laten functioneren!

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 uur en is bedoeld voor iedereen die met dementie te maken heeft. Bijvoorbeeld in de vrienden- of familiekring, bij de sportvereniging, in de kerk of in het werk. De cursus is speciaal voor mensen die geen zorgachtergrond hebben. De inhoud is heel toegankelijk met onderwerpen als:
  • Wat is dementie en welk gedrag is normaal?
  • Omgaan met je naaste met dementie
  • Onbegrepen (probleem)gedrag
  • Zorg(en) delen: wie betrek ik hierbij?
Gerdien Veldhoen-TOP, van TOP voor Dementie verzorgd deze cursus.
‘Door dementie gaat niet alleen je geheugen verloren, maar ook het verwerken prikkels wordt steeds lastiger. Dit kan een enorme angst en onzekerheid met zich meebrengen. Het is belangrijk om hier op in te spelen als omgeving. Als je dit weet, dan begrijp je ook dat je als omstander echt invloed kunt hebben op het functioneren van iemand met dementie!’

Kenmerkend voor haar trainingsstijl is het beleven en ervaren van de theorie;
‘Ik wil niet alleen zelf aan het woord zijn, want dan blijft de inhoud niet goed hangen. Maar juist wanneer de deelnemers zelf ervaren wat er met je gebeurt als het brein niet doet wat jij wilt maakt dat vaak veel indruk!”, aldus Gerdien.
‘Er is veel afwisseling met theorie, video’s en oefeningen en gespreksvormen, waardoor de avonden voorbij zullen vliegen.’
 
Cursisten van eerdere workshops reageerden positief: ‘Na afloop had ik het gevoel dat ik gevoeld gekeken heb in het brein van iemand met dementie!’
 
In de organisatie van deze cursus werken de volgende partijen samen:
Gemeente Harderwijk- ZorgDat- Zorggroep Noordwest-Veluwe- Alzheimercafé Harderwijk- werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk.
 
Data:
Juni: dinsdagen 4, 11, 18 en 25 juni en 2 juli 2019 van 19.30 – 21.30u
Oktober: data in overleg
 
Plaats: De Aanleg, Albert Verweijplein 30

Gerdien Veldhoen-TOP, van TOP voor Dementie verzorgd deze cursus.
Aanmelden voor deze cursus die in juni en oktober plaatsvindt kan via www.topvoordementie.nl/dementiecursus of telefonisch bij Gerdien Veldhoen-TOP, Tel: 06-28967769.