De Veste krijgt beker uitgereikt van wethouder de Jonge

In de afgelopen weken hebben bijna alle basisscholen mee gedaan aan de fietsenkeuring. Elk jaar wordt er een beker uitgereikt aan een school die de meeste progressie heeft gemaakt, dit jaar was dat basisschool de Veste. 

Meer dan 2100 fietsen zijn er gekeurd.

Aan de leerlingen zijn de volgende vragen gesteld: "Werken jouw remmen, doet de bel het, laat eens zien of het voor,- en achterlicht werken? Ben je goed zichtbaar in het donker, val je op? Heeft jouw fiets reflectoren in de wielen, zitten alle onderdelen goed vast?
 
Gemiddeld over alle scholen komt 73 procent van de fietsen goed door de controle. De eigenaren ontvangen trots de OK-sticker. Maar, belangrijker, na de keuring rijden ze op een veilige en opvallende fiets en verlagen daarmee de kans op een botsing. In de komende maanden fietsen ze immers in het donker naar school of naar huis. Vooral fietsers, jongeren en ouderen zijn erg kwetsbaar in het verkeer. In het donker en tijdens mist en neerslag vallen slecht verlichte fietsen nauwelijks op. Daarom organiseert onze afdeling VVN in het najaar de fietsenkeuring.

Het lokale team van Veilig Verkeer Nederland steekt veel energie in deze controles.

Soms lijkt dit in schril contrast met de moeite of tijd die de leerlingen besteden aan het onderhoud van hun fiets. De leerlingen, hun ouders en soms ook de scholen kunnen ook zelf de fiets vooraf controleren. Dan is de kans op een grote teleurstelling een stuk kleiner. Twee scholen hadden de keuring prima geregeld: zij hadden resp. de fietsenmakers Schraverius en Wigger uitgenodigd om vooraf de laatste kleine reparaties te doen.
 
20 Procent van alle gekeurde fietsen heeft een defecte verlichting, 18 procent van de fietsen heeft onvoldoende reflectoren. Vaak is de batterij leeg en nog niet vervangen. En trend is een crossfiets. Zo'n fiets is meestal robuust, heeft goede grip en kan remmen, maar is alleen overdag te gebruiken omdat de verlichting en reflectoren ontbreken, Ze zijn dus ongeschikt om in het donker mee te fietsen.

In vergelijking met de twee vorige jaren heeft de Daltonschool De Veste een progressie laten zien.

In 2017 werd 61 procent van de fietsen goedgekeurd, afgelopen week plakte 79 procent van de leerlingen een OK-sticker op de fiets. De scholen krijgen een overzicht van de resultaten gemaild. De wethouder De Jong reikt vandaag de beker uit aan de leerlingen van de Veste.