De nieuwe standaard Harderwijk: arm of eenzaam?

Stel dat je kon kiezen tussen een arm en een eenzaam leven. Wat is dan het minst erg? In het nieuwe online magazine van De Nieuwe Standaard Harderwijk komen deze en onderstaande onderwerpen aan bod. 

Het magazine is tot stand gekomen in samenwerking met de Harderwijkse Uitdaging, Humanitas, Schouders Eronder en vrijwilligers van Moedige Dialoog.

Het magazine is vanaf donderdag 4 oktober te vinden op magazine.uitdagingharderwijk.nl.
 
Niemand wil arm zijn, niemand wil zich alleen voelen en de meeste mensen komen er niet graag voor uit dat ze arm of eenzaam zijn. Toch leven ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders langdurig in armoede, en maar liefst een derde van alle huishoudens heeft betalingsachterstanden. 1,3 miljoen Nederlanders voelen zich 'sterk eenzaam' en een op de drie Nederlanders is 'matig eenzaam'. Is het toeval dat die armoede- en eenzaamheidscijfers erg op elkaar lijken? 

Schulden veroorzaken veel stress

Het hebben van schulden veroorzaakt stress en leidt vaak tot problemen. Wethouder Van Noort van gemeente Harderwijk: “Men verliest vaak het overzicht en dit heeft een grote invloed op de psychische en fysieke gezondheid van onze inwoners. Ook relaties en gezinnen staan onder druk en door de vaak uitzichtloze armoedeval ontstaat er uitsluiting van het normale sociale leven.”
 
“In Harderwijk hebben we een heel netwerk van schulddienstverlening”, gaat Van Noort verder. “Maar wat je natuurlijk graag wilt, is dat schulden voorkomen worden en snel worden aangepakt als men in de problemen is gekomen. Maar dat is nog een hele opgave. We willen heel graag helpen en ondersteunen, maar het gaat vooral om verandering van gedrag, waarbij de mens centraal staat en niet de regelgeving van het systeem.” 

Werknemers met financiële problemen

Ruim 60 procent van werkgevers heeft te maken met werknemers met financiële problemen. Dat kost een werkgever 13.000 euro per jaar per werknemer. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Problemen komen vaak aan het licht doordat er loonbeslag gelegd wordt door een deurwaarder, of doordat de werknemer een voorschot vraagt. Ook kan het zijn dat iemand door financiële stress verzuimt of minder goed functioneert. Werkgevers kunnen met werknemers praten en hen doorverwijzen naar de (schuld)hulpverlening. Sommige werkgevers gaan nog een stap verder, bijvoorbeeld Harderwijker Peter de Vries, eigenaar van transportbedrijf SNEL Shared Logistics. 

Schulden

In de serie ‘Op de bank met…’ praten we deze keer met Bert Vermaas over armoede en schulden. Hij vertelt hoe hij in de schulden is beland en voornamelijk wat het emotioneel met je doet. De toename van de schuldenproblematiek is een groot maatschappelijk thema, ook in de gemeente Harderwijk. De Harderwijkse Uitdaging biedt met De Nieuwe Standaard een platform, zodat lokale initiatieven en overkoepelende netwerken met praktische projecten aan de slag kunnen die op luchtige manier aandacht vragen voor thema’s als armoede en eenzaamheid.