De meeste ‘peuterspeelzaalouders’ gaan minder betalen

De peuterspeelzalen vallen met ingang van 1 januari 2018 allemaal onder de Wet Kinderopvang. Dat betekent dat ze aan dezelfde strenge kwaliteitseisen moeten voldoen als de kinderopvanglocaties, maar ook dat ouders een bruto uurtarief gaan betalen en afhankelijk van hun inkomen, een x bedrag van de belasting maandelijks terug krijgen. 

Nu is het zo dat alle ouders omgerekend 2,45 euro per uur betalen voor de peuterspeelzaal.

“In de nieuwe situatie zullen de meeste ouders minder gaan betalen”, zegt Alice ten Brinke, directeur van de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk (SKH). Alleen ouders die een gezamenlijk toetsingsinkomen hebben van 63.140 euro of meer, betalen in de nieuwe situatie een hoger uurtarief.

De kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal, geldt alleen voor werkende- en studerende ouders en ouders die een inburgeringscursus of traject naar werk volgen. Ouders voor wie niets van bovenstaande geldt, kunnen een gemeentelijke subsidie voor maximaal twee dagdelen aanvragen. Voor kinderen die een vroegschoolse educatie-indicatie hebben, bijvoorbeeld kinderen met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand, betalen de ouders voor de eerste twee dagdelen een inkomensafhankelijke bijdrage, het derde en vierde dagdeel zijn voor hen gratis.

Volgens Ten Brinke, verandert er op de locaties in Harderwijk, op de wijze van financiering na, helemaal niets.

“Binnen de peuterspeelzalen werd altijd al gewerkt met twee gekwalificeerde pedagogisch medewerkers op een groep van zestien peuters. Omdat al onze locaties erkende voorschoolse voorzieningen zijn, hebben onze pedagogisch medewerkers ook nog extra cursussen gevolgd en zijn zij hoger gekwalificeerd dan volgens de wet Kinderopvang noodzakelijk is.” Ook kunnen alle peuters de huidige dagdelen, locaties en begeleiders behouden.

SKH heeft zich op deze wijzigingen goed voorbereid. “In september hebben alle ouders een eerste informatiebrief ontvangen en werd hen gevraagd aan te geven tot welke groep zij behoren. Op dit moment zijn we bezig met een tweede informatieronde, waarbij ouders verder worden geïnformeerd, specifiek gericht op hun situatie.” 

Voor de stichting is het nu met name organisatorisch veel werk, geeft Ten Brinke aan.

Maar ze doet het graag, want “het is fijn dat de peuterspeelzaal voor veel ouders goedkoper wordt, met name voor de gezinnen die het financieel gezien wat krapper hebben. Ook vinden wij het positief dat er gelijke eisen worden gesteld aan de kinderopvang en peuterspeelzalen. Volgens ons komt dit de kwaliteit van beide opvangvormen ten goede”, aldus Ten Brinke.