‘De makelaar is juist in deze woningmarkt belangrijk’

Drie jaar geleden waren er nog kartonnen meubels, verse appeltaarten en stylistes nodig om je huis te kunnen verkopen, vaak ver onder de oorspronkelijke vraagprijs. 

Nu is er een hele andere woningmarkt ontstaan. Een krapte in plaats van een overschot.

“Een paar jaar geleden namen potentiële kopers alle tijd om een woning te bekijken. Ze keken rustig verder als het plaatje nog niet perfect was. Nu kopen ze vaak ver boven de vraagprijs, gehaast, soms zelfs zonder het huis eerst te zien”,  zegt Maurits Buis van Randmeer Makelaars.

Onder druk van de lage rentestand en schaarste van het woningaanbod, worden huizen, vooral in populaire wijken, heel snel verkocht. Een looptijd van twee weken is eerder regel dan uitzondering geworden. “En als er dan een huis te koop komt, waarvoor een makelaar veel interesse verwacht, wordt er meteen ingezet op een open huis.

Eén bezichtiging, met tientallen kijkers tegelijk.” Het is niet de manier waarop Randmeer Makelaars graag werkt.

“Want naast voordelen, zoals het snelle verkoopresultaat en prijsopdrijvend effect, kleven er ook nadelen aan, zo leert de ervaring inmiddels. Niet iedereen vindt het prettig om in een overvol huis zijn of haar weg te vinden. Naast de beperkte uren van het open huis en het onprettige gevoel dat er meerdere kapers op de kust zijn, wordt de kijker nauwelijks tijd gegund om een aantal zaken te overwegen of uit te zoeken.” Dat is volgens Buis niet goed voor koper noch verkoper.

Het (ver)kopen van een huis is een belangrijke beslissing voor langere termijn. “En wij maken graag het verschil in benadering. Als blijkt dat een nieuw aangemelde woning op veel belangstelling kan rekenen, geven wij alle geïnteresseerden een redelijke termijn om een bezichtigingsafspraak in te plannen. Samen met ons kan de potentiële koper alles goed bekijken en is er tijd om zaken te bespreken. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds wordt de koper voldoende tijd en ruimte geboden om alles grondig uit te zoeken. Anderzijds is onze opdrachtgever zeer goed te spreken want de verkoopopbrengst is vaak een stuk hoger dan vooraf gedacht. Wij brengen twee tevreden partijen aan tafel. Dat is het mooiste moment van ons vak”, glundert Maurits Buis.

Juist omdat woningen zo snel verkocht worden, denken verkopers het zelf wel te kunnen. Een paar mooie foto’s op Funda, wat deelacties van vrienden en bekenden en de woning vindt z’n koper wel. Verkopers regelen zelf de bezichtigingen en onderhandelen over de vraagprijs. Buis ziet het steeds vaker. “Waarom zou je een dure makelaar inschakelen, als je zelf een koper kunt vinden?

Als wij een woning aanmelden op funda, worden alle woningzoekers landelijk geactiveerd. Dus ook de Randstedeling die op zoek is naar een mooi huis op de Veluwe. Iemand die bewust kiest voor deze plek, voor jouw huis. En wij ontzorgen je volledig. Wij doen de bezichtigingen, wij onderhandelen namens jou. Maak gebruik van ons netwerk, van onze kennis en kunde.” Collega Danny Klaassen vult aan: “De beste koper zou wel eens uit een totaal andere regio kunnen komen en die wordt door het eigen netwerk niet bereikt. Door de inzet van Funda, het grote up-to-date relatiebestand, kwalitatief hoogstaande verkooppresentaties verdienen wij ons geld dubbel en dwars voor onze opdrachtgevers terug.”

Benieuwd of Randmeer Makelaars ook iets voor u kan betekenen in de (ver)koop van uw huis? Neem vrijblijvend contact met ze op. 

Randmeer Makelaars Harderwijk

Randmeer Makelaars

Adresgegevens

Bruggestraat 24
3841 CP Harderwijk

Telefoon

T. 0341-456455

Openingstijden

Ma 9.00 - 17.30 uur
Di 9.00 - 17.30 uur
Wo 9.00 - 17.30 uur
Do 9.00 - 17.30 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info