D66 adopteerde genderneutraal toilet tijdens Aaltjesdagen Harderwijk

“Kijk op een andere manier naar mensen die niet in het ‘standaardplaatje’ passen” 

In Harderwijk opende vrijdagavond voor het eerst een genderneutraal toilet op het festivalterrein van ‘Happie Heppie’.

Transgenders of interseksuelen krijgen in Nederland dagelijks te maken met onbegrip, stigma’s en discriminatie. D66 vindt dat de maatschappelijke acceptatie voor LHBTI vergroot moet worden en vraagt via deze ludieke actie om aandacht voor deze doelgroep. 

Martijn Pijnenburg, lijsttrekker van D66 Harderwijk en Hierden, wil dat iedereen gelijk wordt behandeld. “We hebben in Nederland heel veel regels en wetten die niet gemaakt zijn voor nuances of tussenvormen. Terwijl we het er allemaal over eens zijn dat elk mens gelijk is, loopt een interseksueel tegen een dichte deur.” D66 wil volledige gelijkwaardigheid voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI). Iedereen moet altijd zichtbaar zichzelf kunnen zijn. 

Het ‘standaardplaatje’ 

“Om een lastig onderwerp als acceptatie van interseksuelen op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen moeten we de juiste toon raken” vertelt campagneleider Benjamin Buurman. “Met de slogan ‘Geen gezeik, iedereen gelijk’ zorgen we voor een glimlach en werken we tegelijkertijd aan bewustwording.” Op het genderneutrale toilet hangt een poster met daarop een hashtag voor sociale media. “We hopen natuurlijk dat #geengezeik massaal gebruikt gaat worden op Instagram, maar ons doel is dat festivalgangers op een andere manier gaan kijken naar mensen die niet in het ‘standaardplaatje’ passen. 

Leuk initiatief 

Henk Vermeer, voorzitter van Stichting Aaltjesdagen, vindt het een leuk initiatief. “Op ons festival moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Onze bezoekers worden nu bij iets heel alledaags als een toiletbezoek, bewust gemaakt van kwesties waarbij zij normaal gesproken helemaal niet stilstaan.” 

Gendersensitief beleid 

D66 maakt zich ook landelijk hard voor de acceptatie van interseksuelen. Deze mensen worden geboren met een lichaam dat biologisch gezien niet voldoet aan de strikte definitie van man of vrouw. De partij wil dat de kennis over intersekse wordt vergroot in de maatschappij en werkt aan een gendersensitief beleid, zodat er voor iedereen ruimte is, ongeacht geslachtskenmerken en gender.