CU Harderwijk wil dat gemeente zich aansluit bij Statiegeldalliantie

Ook statiegeld op petflesjes en blikjes. Dat is waar de statiegeldalliantie voor staat. Bijna dertig Nederlandse gemeenten en twee keer zoveel organisaties ondersteunen het initiatief. 

Zij roepen de Nederlandse en Belgische overheid op om het statiegeldsysteem uit te breiden naar blikjes en alle grote en kleine PET- flessen.

Zo neem je, volgens de deelnemers, het heft in eigen handen en verminder je het zwerfafval. Want, wie gooit er nou geld weg?
Ook ChristenUnie Harderwijk zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben en wil graag dat de gemeente Harderwijk zich bij deze alliantie aansluit. In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt CU of Harderwijk bereid is zich bij de alliantie aan te sluiten en hoe dat er dan concreet uit gaat zien.

Het effect van statiegeld op blikes en PET-flessen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het onderzoeksbureau CE Delft gevraagd om te onderzoeken wat het effect zou zijn van statiegeld op blikjes en PET-flessen.  Volgens dat rapport zou het afval van blikjes en kleine PET-flessen in het restafval afnemen met maar liefst 70 tot 90 procent.  Ook de aantallen blikjes en kleine flessen in het zwerfafval zou fors afnemen.