Coronavirus: brugklasleerling CCNV besmet

Door Harry Schipper – Op het Christelijk College Nassau Veluwe in Harderwijk is een leerling besmet geraakt met het Coronavirus.

Ook een ouder van twee leerlingen van het Harderwijkse Morgencollege is besmet geraakt. Uit voorzorg zitten de twee leerlingen en overige gezinsleden in thuisisolatie en worden ze de komende twee weken door de GGD in de gaten gehouden.

De besmetting op het CCNV werd woensdagavond vastgesteld. Het gaat om een brugklasleerling uit klas 1G1. Uit voorzorg is de hele klas gevraagd om deze donderdag thuis te blijven. De rest van de leerlingen is wel naar school gegaan.

De school blijft gewoon open, zo deelde rector-bestuurder Elly Bakker van het CCNV donderdagmiddag desgevraagd mee. Ze nam dit besluit na donderdagochtend advies te hebben ingewonnen bij de GGD. Alle ouders van de leerlingen hebben per mail een brief ontvangen met daarin adviezen hoe te handelen bij gezondheidsklachten van leerlingen.

Bakker zei uit privacyoverwegingen niets te mogen vertellen over de leerling, ook niet uit welke plaats de leerling afkomstig is.
In de brief wordt door de GGD geadviseerd dat leerlingen zonder gezondheidsklachten gewoon naar school kunnen gaan. Wie ‘milde gezondheidsklachten’ heeft, dus een flinke verkoudheid en/of verhoging tot 38 graden moet thuisblijven totdat de klachten over zijn. De huisarts of GGD bellen hoeft niet. Ouders moeten wel gewoon hun kind ziek melden volgens de normale procedure, ook als het kind niet in een risicogebied is geweest, of als er geen contact is geweest met een corona-patiënt.

Een leerling met ernstige gezondheidsklachten als hoesten, benauwdheid en koorts boven de 38 graden moet in elk geval thuisblijven en contact opnemen met huisarts of GGD en aangeven dat er leerlingen van de school of klas in thuisisolatie zitten. Ook nu moeten de ouders hun kind ‘normaal’ ziek melden.

Rector Bakker zegt dat het donderdag thuis laten blijven van alle leerlingen van klas 1G1 een voorzorgsmaatregel was. “We hadden op dat moment nog geen contact met de GGD gehad. Dan neem ik liever op voorhand zo’n besluit. Nu weten we meer. De school kan gewoon open blijven”, aldus Bakker. Ze laat nog wel weten ‘dat mochten de omstandigheden op het CCNV veranderen’, de ouders daarvan op de hoogte worden gehouden.

De ouder van het Morgencollege is besmet geraakt in een Italiaans skigebied, zo laat het Morgencollege eveneens in een brief aan de ouders van de leerlingen weten. Daarin staat ook dat de besmette ouder nauwelijks ziekteverschijnselen vertoonde en zich inmiddels alweer goed voelt. Ook de overige gezinsleden vertonen geen ziekteverschijnselen, maar desalniettemin volgens de richtlijnen van de GGD handelen. Om die reden acht het Morgencollege het ook niet noodzakelijk om verdere actie te ondernemen, zoals sluiting van de school. In de brief krijgen de ouders en leerlingen dezelfde adviezen die de GGD ook gaf aan het CCNV.