Commissieleden zien het nut van biebtheater niet

Voor het college van burgemeester en wethouders is het een uitgemaakte zaak. Als het alleen aan hen lag, was het nieuwe biebtheater er al geweest. Tijdens de behandeling van het collegevoorstel in de commissievergadering Samenleving van afgelopen donderdagavond, bleken er bij de commissieleden echter nog heel veel vragen niet beantwoord. 

De meestgestelde? Waarom moeten we eigenlijk kiezen?

Waarom kunnen we voor die acht miljoen euro niet het huidige theater verbouwen en het programma van de Stad als Podium connectie gaan draaien?

Commissieleden waren kritisch. Alle partijen, behalve Stadspartij Harderwijk Anders, willen het biebtheater ter discussie stellen. Want waarom wordt er acht miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw theater, terwijl er genoeg binnenstadlocaties zijn, waar met kleine aanpassingen kleinschalige producties mogelijk zijn?, vraagt de PvdA. Waarom geen en - en scenario, wil onder meer D66 weten. Kleine producties in de binnenstad. Grotere producties, grotere artiesten naar een vernieuwd theater aan de Stationsstraat. Daar blijkt dus toch geld genoeg voor te zijn.

Samenwerking mogelijk?

Onderzoeken of er samenwerking mogelijk was tussen Stichting Podia Harderwijk (huidige theater, Catharinakapel en Estrado) en de Stad als Podium – connectie, was een opdracht die de raad vorig jaar aan het college gaf. Volgens de raad is die opdracht niet goed uitgevoerd. Wethouder Gert Jan van Noort gaf aan dat een onafhankelijke gespreksleider dat heeft onderzocht. “Daaruit bleek dat samenwerking niet mogelijk was, omdat Stichting Podia Harderwijk niet geïnteresseerd is in een theaterlocatie met driehonderd plaatsen.” 

Gisteravond bleek dat Stichting Podia Harderwijk niet de enige is die het biebtheater niet ziet zitten.

Hans Nijman (D66) ging zelfs zover door te stellen dat het biebtheater een vervuiling van de discussie was en afbreuk deed aan de plannen van beide partijen.

De commissieleden sloten de discussie gisteravond af met de conclusie dat er nog een stevig raaddebat nodig was, waarin vooral de nut en noodzaak van het biebtheater ter discussie wordt gesteld. De raadsleden hebben bijna drie maanden de tijd om zich voor te bereiden, want dat debat wordt pas na het zomerreces gevoerd.