College wil zwemplezier met nul op de meter

Het college in Harderwijk heeft het advies voor een nieuw zwembad vrijdagochtend bekendgemaakt. Belangrijkste vernieuwing: alles wordt klimaatneutraal.

Hier zit een trotse wethouder." vertelde wethouder Marcel Companjen vanochtend in het huis van de stad.
De belangrijkste taak van de gemeente is zo weinig mogelijk  energieverbruik, wat uiteindelijk moet leiden naar ‘nul op de meter’.

,,Daarbij hebben we niet alleen gekeken naar het gebouw, maar ook naar de waterbehandeling, want dat kost natuurlijk het meeste geld’’, zegt Companjen. Het is de bedoeling dat de gemeente het zwembad via zonnepanelen energieneutraal maakt: ,,We moeten daarbij ook goed kijken naar alle ontwikkelingen die rondom energieneutraliteit gebeuren. Als er morgen een goede uitvinding komt, willen we die meenemen.’’

Met het nieuwe zwembad komt er ook een betere verbinding tussen het binnen en buitenbad.

,,Dat willen we doen met een wand die opengeschoven kan worden. Je kunt dan ook wat flexibeler zijn met buitenzwemmen. De echte diehards kunnen dan met 18, 19 graden buiten gaan zwemmen.’’ Het wedstrijdbad wordt 25 meter lang, ,,We hebben nog naar 50 meter gekeken, maar daar is geen behoefte voor.’’
 
Verder zal het een zwembad worden met de volgende onderdelen: Een wedstrijdbad, een doelgroepen-/ instructiebad, een peuterbad, medisch- therapeutische voorzieningen en recreatieve voorzieningen in de vorm van een waterspeeltuin, een familie- en een tubeglijbaan. 

Het college wil het oude bad zo lang mogelijk open te houden. ,,We gaan daarbij goed kijken naar de fasering. Het instructiebad zal als eerste gesloopt worden. Het doelgroepenbad zal dan nog in gebruik zijn.’’ Je kunt niet uitsluiten dat er even wat ongemak is, maar we willen ervoor zorgen dat het zwembad tegen die tijd zo snel mogelijk klaar is.

Er is 74 duizend euro per jaar extra nodig om het te realiseren, waarmee de totale exploitatie zo’n 850.000 euro kost. Uiteindelijk zal het zwembad zo’n 9,5 miljoen euro kosten.

,,Maar met onze ambitie om nul op de meter te krijgen, is dat voor ons acceptabel.’’
 
Bij het bouwen van een nieuw zwembad zullen er in de omgeving veel belletjes rinkelen. De gemeente Ermelo moest onlangs nog terugkrabbelen nadat de kosten van het bouwen van een grote recreatievoorziening veel hoger bleken dan verwacht. Companjen verwacht niet dat die situatie ook in Harderwijk gaat gebeuren. ,, We hebben geen marge berekend, dit is waar we het mee gaan doen. We hopen dat het hiervoor kan, maar bij de eerste plus op de kosten gaan we geen glijbaan wegstrepen.’’
 
Planning
De gemeente hoopt alles nog dit jaar met de raad rond te krijgen. Zoals nu gepland is, wordt er in 2020 gestart met de bouw, in 2021 moet het nieuwe zwembad opengaan.