College wil met nieuw, ander theater verder

Door Petronella Polinder - Huidige theater behoudt in plannen subsidie tot en met 2019
 

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, neemt de SaP (Stad als Podium)- groep het stokje over van Stichting Podia Harderwijk.

Geen verbouwing van het theater aan de Stationslaan, maar een nieuw theater, in het gebouw van de bibliotheek, aan de Academiestraat 5.

Dat is wel vijf miljoen euro duurder dan een verbouwing van het huidige theater. "Maar past in onze visie op Podiumkunsten en onze visie op de binnenstad",aldus wethouder Gert Jan van Noort.  "De subsidierelatie met het bestaande theater duurt wat ons betreft dan nog tot en met 2019, zodat de stichting gemaakte afspraken na kan komen. Daarna zal het theater weer volledig in handen komen van het Nassau Veluwe College en wordt er een nieuwe subsidierelatie aangegaan met SaP."

Aan de Academiestraat, waar nu nog de bibliotheek is gehuisvest, wil het college dus het nieuwe theater bouwen. Ze koopt het pand van de Bibliotheek Noordwest Veluwe voor 850.000 euro. In het volledig uitgeruste theater, voorzien van de nieuwste snufjes, komen driehonderd zitplaatsen. Tweehonderd minder dan in het huidige theater, maar volgens Van Noort is dat geen probleem. "Er zijn misschien zes voorstellingen per jaar die helemaal uitverkocht zijn. Vaak blijken driehonderd plaatsen genoeg."

Dat grotere artiesten misschien niet naar zulke kleine theaters gaan, vindt het college geen schrikbeeld. Wethouder Jeroen de Jong: "Voor grotere artiesten, moet je naar een grotere stad. Wij kiezen voor cultuurbeleving, voor de nieuwe generatie, die misschien een andere kijk op cultuur heeft dan de huidige. Dit is onze visie op de stad. Dit college durft een keuze te maken, we willen niet nog tien jaar discussieren over het theater."

Deze voorkeur van het college is niet nieuw. Eind vorig jaar werd duidelijk dat het college graag een nieuw, kleiner theater in de binnenstad wilde en meerdere podia in de binnenstad. "We kregen echter de opdracht van de raad om hen meer inzicht te geven in het financiële plaatje. Ook moesten we een laatste keer proberen om de Stichting Podia Harderwijk en de SaP-connectie samen te laten werken", aldus Van Noort. Die samenwerking kwam niet van de grond. "Het zijn twee generaties cultuurliefhebbers die beide een hele andere kijk op cultuur hebben. Misschien kunnen die simpelweg niet samengebracht worden." 

Nieuwbouw van het theater kost 8,7 miljoen, verbouwing van het huidige theater zou 3,5 miljoen euro  kosten. Nogal wat verschil. Ook is in de plannen van SaP niet de nodige investeringen in de Catharinakapel en poppodium Estrado meegenomen, wel in de plannen van Stichting Podia Harderwijk. "Daar moeten we het geld nog voor vinden", zegt De Jong eerlijk. "Wel zijn er al gesprekken gaande." Volgens de beide wethouders volgen andere gemeenten en mensen die veel met podiumkunsten bezig zijn, de ontwikkelingen in Harderwijk op de voet. "Nogmaals, wij kiezen voor cultuurbeleving. Voor de stad als podium. Voor cultuur die drempelverlagend is."

Natuurlijk heeft de raad het laatste woord over het nieuwe theater. Dit voorstel van het college wordt besproken in de commissievergadering  Samenleving van 29 juni. Na het zomerreces zal over het theater gedebatteerd worden in de raadsvergadering van 24 augustus. Wanneer het uiteindelijke besluit genomen wordt, is nog niet duidelijk.