College wil Harderwijk gehandicaptenvriendelijker maken: ,,Het leeft nog onvoldoende’’

Veel mensen die een fysieke beperking hebben er vaak mee te maken: ze komen met hun rolstoel, scootmobiel of rollator moeilijk binnen bij een winkel, restaurant of café. 

Het college wil ervoor zorgen dat niet alleen het gemeentehuis, de bibliotheek en het ziekenhuis goed toegankelijk is, maar dat andere openbare gelegenheden ook aan die normen voldoen. Dat staat in een notitie die donderdag door de raad is vastgesteld.

Hiermee wil de college naar eigen zeggen naar een goede balans tussen toegankelijkheid en zelfredzaamheid, waarin mensen met een handicap in staat zijn om zichzelf te redden. ,,Het is voor veel mensen net de manier waarop je iets in je eentje kunt doen’’, vertelt wethouder Jeroen de Jong hierover in de commissievergadering.
 
Liever een extra tafel
Bij een gemeentehuis of bibliotheek is het volgens de wethouder makkelijker om ze toegankelijk te  maken, omdat de gemeente daar zelf invloed op heeft. In andere openbare gelegenheden is dat moeilijker. ,,Bij veel winkels en horecagelegenheden leeft het onderwerp onvoldoende. Ze kiezen sneller voor een extra tafel of winkelrek dan voor een goede rolstoeldoorgang. Wij zien maar weinig begrip.’’
 
Maatregelen
Bedrijven zijn op het moment nog niet wettelijk verplicht om aan bepaalde toegankelijkheidseisen te voldoen en voorlopig wil het college de wet ook niet aanscherpen. ,, Als het niet vanuit een positieve houding tot een verandering komt, zullen we het moeten afdwingen. We moeten de problemen gewoon aanpakken. Het is niet heel slecht in Harderwijk. Maar het kan wel een tikkie beter’’, aldus De Jong.
 
Buiten
In de buitenlucht heeft de gemeente meer mogelijkheden om de stad toegankelijker te maken. Dat willen ze bijvoorbeeld doen door obstakels, als reclameborden en de rijen fietsen, uit de winkelgebieden te weren.
 
Hierden
Opvallend is dat de nota zich vooral richt op de binnenstad en andere winkelgebieden in Harderwijk. Raadslid Jan van Panhuis van de SGP wilde daarom tijdens de commissievergadering ook aandacht vragen voor toegankelijkheidsproblemen die er in Hierden spelen: ,,Bijvoorbeeld Natuurgebied de Meenlanden, daar kun je met een lichamelijke beperking gewoon niet komen. Als daar mensen met een rolstoel overheen gaan, slaan ze om.  Ook als ik kijk bij het gebied van de kerk, school en winkel, zie ik nog heel veel obstakels waar rolstoelgebruikers last van hebben.’’ De Jong gaf Van Panhuis gelijk: ,,Als het gaat om de Meenlanden, heeft u een goed punt. Dat hadden we beter moeten benoemen.’’