College wil Harderwijk als Hanzestad internationaal op de kaart zetten

Door: Maarten Westerduin: Nu Harderwijk met het Waterfront weer een beetje smoel begint te krijgen, maakt het college er allang geen geheim meer van dat Harderwijk flink op de nationale en internationale kaart moet worden gezet. De verbeterde aantrekkingskracht voor toeristen gaat ‘m vooral zitten in samenwerkingsverbanden.

Het toerismebeleid houdt ook in dat er de komende jaren meer hotelkamers en Bed & Breakfasts zullen komen in plaats van nieuwe vakantieparken.

,,We hebben in Harderwijk het doel dat we onze verblijfsrecreatie willen versterken. Dat kan een hotel, B&B of boothuisje zijn. De kracht van Harderwijk is de volle breedte, en het hotel is daar onderdeel van’’, vertelt wethouder Christianne van der Wal.
 
,,Alles heeft met elkaar te maken, maar uiteindelijk hebben we één doel.’’ Dat doel houdt in dat er meer toeristen naar Harderwijk komen die hier ook langer verblijven en daardoor meer geld laten rollen in de stad.  ,,In je uppie ga je dat niet redden, maar met samenwerking kunnen we ver komen.’’

Dit doet Harderwijk in twee samenwerkingsverbanden. Eén van die twee heet VisitVeluwe, een groep met veertien Veluwse gemeenten.

Zo hoopt het college dat ook toeristen die in omliggende gemeenten hun vakantie vieren, eens naar Harderwijk gaan. ,,Het is helemaal niet erg als toeristen in Ermelo of Nunspeet verblijven als ze ook in Harderwijk komen’’, zegt Van der Wal daarover.
 
Daarnaast werkt Harderwijk ook samen met Hanzesteden in Nederland. Met die status van Hanzestad hoopt Harderwijk aantrekkingskracht te winnen.
 
Daarmee hoopt het college vooral buitenlandse toeristen aan te trekken: ,,We hebben ons product gericht op Vlaanderen en Duitsland, maar Engeland zit er ook aan te komen’’, vertelt Van der Wal, die nu ook de eerste touroperators uit landen als China en Brazilië ziet binnendruppelen, ,,onze Hanze is echt een vliegwiel. We hebben in Harderwijk veel kansen en daar moeten we trots op zijn.’’

 Harderwijk heeft met haar Hanzegeschiedenis meer status dan mensen denken.

In Nederland heerst het beeld dat buitenlanders niet meer van Nederland willen weten dan Amsterdam. Maar volgens Van der Wal heeft Harderwijk met haar Hanzegeschiedenis veel meer status dan mensen denken: ,,De reden dat we hebben ingezet op Duitsland en Vlaanderen, is het feit dat de Hanzesteden daar enorm bekend zijn. Veel meer dan in Nederland. Nederlanders zelf hebben er amper een beeld bij. Maar buitenlanders houden ervan.’’