College Harderwijk stelt Nota van Uitgangspunten voor gebiedsontwikkeling Nieuw Weiburg vast

In 2019 startte de gemeente Harderwijk met de herontwikkeling van het voormalig bedrijventerrein in het stadsdeel Weiburg. Hiervoor stelden ze een Nota van Uitgangspunten op. Deze is nu door het college vastgesteld en gaat nu ter vaststelling naar de gemeenteraad. 

Met vaststelling van deze Nota geeft de raad richting aan het vervolg van de planontwikkeling

Het huidige ruimtelijke kader voor deze herontwikkeling ligt in twee door de raad vastgestelde visies: de structuurvisie stationsomgeving 2012 en de structuurvisie Harderwijk 2031. Ook is rekening gehouden met de concept-Hoogbouwvisie 2023. In januari 2022 stelde de raad de basisuitgangspunten Nieuw Weiburg vast. De Nota van Uitgangspunten is daar een uitwerking van.

Nota van Uitgangspunten

Aan de hand van een aantal thema’s staan in de Nota de volgende uitgangspunten:
  • bestaande beleid; - de opgave;
  • de ruimtelijke analyse;
  • het ruimtelijk concept en beeldkwaliteit;
  • het te realiseren programma;
  • de mobiliteit;
  • duurzaamheid;
  • de planprocedure;
  • de financiën. 
Een belangrijk onderdeel van de Nota van Uitgangspunten betreft het woningbouwprogramma. Het programma bestaat uit 60% huurwoningen, waarvan 30% sociale huur. De Nota gaat uit van de bouw van ongeveer 1.100 woningen (in het westelijke deel). Het Masterplan moet uitsluitsel geven over het exacte aantal woningen. Daarom houden ze een bandbreedte van 1.000 tot 1.200 woningen aan. Een ander belangrijk uitgangspunt is de afname van 35% op de bestaande parkeernormen. Nieuw Weiburg ligt in de directe nabijheid van het station. Dit biedt kansen voor duurzame mobiliteit en een autoluwe wijk. Door in te zetten op goede fietsverbindingen, openbaar vervoerverbindingen en de inzet van deelauto’s zijn er minder parkeerplaatsen nodig.

Masterplan
Op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde Nota van Uitgangspunten maken ze een Masterplan, inclusief een stedenbouwkundig plan. Het Masterplan geeft op een meer gedetailleerd niveau aan hoe Nieuw Weiburg er uit komt te zien. In het plan geven ze een onderbouwing van het werkelijke aantal te realiseren woningen en de verhouding tot de gestelde uitgangspunten. Participatie In deze fase gaan ze participeren met een brede doelgroep, namelijk alle inwoners van Harderwijk.

De gebiedsontwikkeling is zo toonaangevend voor onder andere wonen en verkeer in de stad dat ze iedereen de gelegenheid willen geven mee te praten en mee te denken tijdens de planvorming. Ze gaan hiervoor onder andere informatie (thema)bijeenkomsten organiseren. Het Masterplan ligt voor iedereen ter inzage voordat het college en de raad deze vaststelt.

Nieuw levendig stadsdeel
Het is de ambitie om het voormalige bedrijventerrein in het stadsdeel Weiburg te herontwikkelen naar een nieuw, levendig stadsdeel.
De uitbreiding met ongeveer 1.100, met name betaalbare, woningen in het westelijk plandeel draagt bij aan het terugdringen van het woningtekort in Harderwijk en omgeving. Het stationsgebied is daarnaast een belangrijke plek voor de ontwikkeling van kantoren in de gemeente Harderwijk. Het Westeinde creëert ruimte voor functiecombinaties van wonen, werken en onderwijs. Aan de oostzijde van het gebied vindt vernieuwbouw plaats van de onderwijshuisvesting van Landstede. Met Nieuw Weiburg geven we invulling aan de gewenste hoogwaardige verbinding tussen station en binnenstad.