College B&W wil officiersmess voor ruim 9 ton renoveren

De voormalige officiersmess op Kranenburg-Noord (‘kantoor’ van Stichting Underground) moet nodig gerenoveerd worden. Omdat de gemeente eind 2020 eigenaar is geworden van het hele complex (inclusief de opleidingsgebouwen van Landstede Groep en de gebouwen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)), zijn de kosten voor de renovatie ten laste van de gemeente. 

Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor om voor de voorbereidingskosten van de renovatie 175.000 euro te reserveren. De totale renovatie zal 935.000 euro gaan kosten

“De MESS Culturele broedplaats is een onafhankelijke cultuurorganisatie, indertijd gestart door Stichting Underground Harderwijk. In het kader van de aankoop van het terrein Kranenburg-Noord hebben zowel uw college, als de gemeenteraad kenbaar gemaakt de mess te willen behouden en te willen verhuren aan de Stichting MESS Harderwijk”, aldus het college in het raadsvoorstel.

Al eerder is met een amendement ruim 24.000 euro voor de herinrichting van de buitenruimte beschikbaar gesteld. “De staat van onderhoud van de mess is slecht. Om het pand/gemeentelijk monument te kunnen behouden en verhuren is groot bouwkundig onderhoud en een grondige renovatie nodig”, aldus het college.

In de huidige staat verhuren aan Stichting MESS is volgens het college geen optie. Het college schetst een beeld: “Als nu geen renovatie wordt uitgevoerd, zal de staat van onderhoud verder achteruitgaan, zullen de kosten voor het plegen van incidenteel maar noodzakelijk onderhoud oplopen, zal op den duur verhuur niet meer mogelijk zijn en zal uiteindelijk rekening gehouden moeten worden met een sloop van dit pand.”