Coalitieakkoord ‘Aanpakken met ambitie’

De vier coalitiepartijen Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA hebben samen het coalitieakkoord 2018-2022 opgesteld. 

In dit akkoord met de titel ‘Aanpakken met Ambitie’, geeft het nieuwe college aan door te willen pakken op onderwerpen die al eerder in gang zijn gezet.

“Wij hebben de ambitie om problemen aan te pakken en kansen te benutten voor de uitdagingen van de komende jaren. Dit gaat onder andere over de vastzittende woningmarkt, het écht werk maken van duurzaamheid, het invoeren van de Omgevingswet en het verbeteren van de dienstverlening. Bij zorgvragen is het de ambitie om integrale hulp te bieden en maatwerk te leveren. Hierbij staat de mens centraal, niet de regel. Dit nieuwe college heeft de positieve grondhouding om mee te werken aan plannen en ideeën vanuit de samenleving.” 

Winkelopening op zondag

De vier partijen hebben onder leiding van de verkenner voor de coalitievorming heldere afspraken gemaakt over de invoering van de koopzondag. De afspraken hierover staan in dit coalitieakkoord.

Ieder jaar doet het gestructureerd overleg van ondernemers een voorstel aan het gemeentebestuur over de openstelling op zondag. Er wordt uitgegaan van één zondag per maand, met een intensivering in het toeristenseizoen en in de maand december. Uitgangspunt is 26 koopzondagen voor de binnenstad en 52 voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Vanaf de zomer 2018 zijn er koopzondagen in Harderwijk. 

Financiën

Uitgangspunt voor de financiën is een sluitend meerjarenperspectief. Het coalitieakkoord staat vol met ambities. Om deze ambities waar te maken zijn zowel structureel als incidenteel middelen nodig. Daarnaast is in het meerjarenperspectief een oplossing nodig voor de afschaffing van de precariobelasting in 2022. 

Besluitvorming en benoeming wethouders

In de vergadering van de gemeenteraad op 24 mei wordt een toelichting gegeven op dit coalitieakkoord door de fractiewoordvoerders van de coalitiepartijen. Alle partijen kunnen een reactie geven op het coalitieakkoord en vindt het debat en de besluitvorming plaats. Aansluitend worden in deze vergadering de kandidaat wethouders beëdigd door de burgemeester.

Wethouders Harderwijk snijden taart aan coalitie akkoord 2018