Christiaan Glismeijer uit Harderwijk viert 100-ste verjaardag

Zaterdag 25 september 2021 is de heer Christiaan Glismeijer 100 jaar geworden. Burgemeester Harm-Jan van Schaik bracht hem maandagmiddag 27 september een felicitatiebezoek.

Christiaan Glismeijer 100 jaar Harderwijk

Levensloop 100-jarige heer Christiaan Glismeijer

De ouders van Christiaan hadden 3 zoons en 2 dochters. Hij was de middelste van hen. Zijn moeder is vrij jong overleden als gevolg van een ernstige ziekte waar toen nog geen remedie voor was. Zijn vader is 93 jaar geworden en zijn broer Henk en zussen Heintje en Bia zijn allemaal behoorlijk oud geworden. Zijn broer Barend werd jong tewerk gesteld in Duistland en heeft dit niet overleefd. Eén van de vele drama’s die Putten heeft getroffen in de oorlog.

Ze woonden toen in een heel klein boerderijtje verstoken van enige vorm van comfort. Geen elektriciteit, stromend water, een pomp, en nauwelijks verwarming. Het toilet was buiten in een houten hokje met een plank en een gat in de grond. Het was puur armoede. Alle soorten werkzaamheden heeft hij verricht. Als hij elders iets meer kon verdienen pakte hij dit weer aan. 

Na de lagere school moest hij meteen gaan werken en zijn geld afdragen, hij kreeg wat geld voor een pilsje in het weekend en dat was het. Toen Christiaan voor één jaar getekend had voor militaire dienst, gelegerd in de Oranje-Nassaukazerne, Smeepoortstraat te Harderwijk, ontmoette hij zijn vrouw Margrieta de Vroom, die aan de Hierdenseweg in Harderwijk woonde, tijdens een muziek avond.

Toen hij met Margrieta trouwde mocht hij zijn laatst verdiende loon houden zodat hij een trouwpak kon kopen. Ze trouwden jong en kregen een zoon Teus, vernoemd naar zijn vader en dochter Margrieta, vernoemd naar zijn schoonmoeder. Zoon Teus woont al jaren met zijn gezin in Zuid Frankrijk en zijn dochter Rita in Harderwijk. 4 Jaar geleden overleed zijn vrouw op 89-jarige leeftijd.

Inmiddels heeft hij 4 kleindochters en 6 achterkleinkinderen. 1 meisje en 5 jongens, waar hij ontzettend van kan genieten. Het jongste achterkleinkind is nog geen 3 maanden oud. Bijna een *eeuw* verschil, hoe bijzonder.

Ondanks zijn hoge leeftijd en het gemis van zijn vrouw kan hij zich nog heel goed redden. Hij woont nog zelfstandig en krijgt 3 uur per week huishoudelijke ondersteuning. Hij doet nog zelf zijn boodschappen op de fiets en geniet nog steeds van het leven.

Wie vaak in het bos komt, zal Christiaan weleens zijn tegen gekomen. Hij sprokkelt heel graag hout in het bos. Zijn achtertuin ligt vol met opgestapeld hout. Tijdens het bezoek van de burgemeester heeft Christiaan een brief ontvangen met daarin de officiële toestemming om tussen zonsopgang en zonsonderdag in het bosgebied ten noorden van de Leuvenumseweg, ingeklemd tussen Hotel van der Valk, Bouw- en Infrapark en de Watertoren, hout te sprokkelen. De toestemming is voor hem persoonlijk en niet overdraagbaar en het gesprokkelde hout mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik.

Afgelopen zaterdag heeft hij met zijn familie zijn verjaardag in Putten gevierd.

Christiaan Glismeijer 100 jaar Harderwijk
Ook kan hij nog heerlijk genieten van biertje of een jenevertje!