ChristenUnie Harderwijk-Hierden: mantelzorgers hebben goede ondersteuning nodig

Raadslid Fenneke Fredrikze van ChristenUnie Harderwijk-Hierden vertelt dat een mantelzorger een onmisbare partner in het lokale zorgbeleid is. 
Hun inzet helpt het beroep op WMO voorzieningen te beperken of uit te stellen.

Het is daarom belangrijk dat mantelzorgers waar nodig ondersteuning krijgen. Een van de manieren om mantelzorgers te ondersteunen is gedeeltelijke of( tijdelijk) volledige overname van de zorg. We noemen dit respijtzorg

Respijtzorg is er in vele vormen: thuis of buitenhuis, door vrijwilligers of beroepskrachten, voor een dagdeel of een langer aaneen gesloten tijdsdeel, voor verschillende doelgroepen, voor verschillende leeftijdsfasen. We kennen de jonge mantelzorgers die zorgdragen voor hun ouders en de jonge oudere doe ook zorg draagt voor één of twee ouders of de zorg voor een partner.

De drempel om respijtzorg aan te vragen is best groot, het voelt al gauw als falen. Het is daarom belangrijk dat respijtzorg flexibel en laagdrempelig gegeven kan worden.

Gemeenten hebben de wettelijke opdracht om mantelzorg te bevorderen en voorzieningen te creëren om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Dit kan ondermeer door mogelijkheden van respijtzorg te bevorderen.

Ook zijn gemeenten wettelijk verplicht om te onderzoeken of en zo ja, op welke wijze mantelzorgers ondersteuning behoeven en daar waar dit is aangewezen ook te voorzien.

De ChristenUnie ontving binnen Harderwijk signalen dat structurele respijtzorg moeilijk is te organiseren, evenals preventieve inzet van respijtzorg. Daarnaast geven zorgaanbieders aan dat er te weinig plekken zijn om even te kunnen logeren. Ook  zou er meer behoefte zijn aan maatwerk.

Omdat de ChristenUnie goede zorg voor mantelzorgers en daarmee dus voldoende mogelijkheden voor respijtzorg erg belangrijk vindt heeft zij aan het college aandacht voor dit onderwerp gevraagd door schriftelijke vragen te tellen.

De ChristenUnie wil graag dat het aanbod vanuit de gemeente wat betreft mogelijkheden tot respijtzorg aansluit bij de vraag en behoefte van mantelzorgers.