Christen Unie Harderwijk: Laat Gelderland geluidsscherm A28 betalen

Omdat Rijkswaterstaat (RWS) pas na 2020 over het benodigde budget beschikt om de geluidsschermen langs de A28 bij Harderwijk te vervangen, moet de provincie Gelderland het geld voorschieten.

Dat is althans de wens van de ChristenUnie Harderwijk. Lees verder...

Bron: de Stentor

Schriftelijke vragen aan het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Harderwijk

Onderwerp: A28
Datum: 1 oktober 2016


Geacht college,

Op 18 februari 2016 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen met het volgende verzoek:
  • Bij de provincie Gelderland na te gaan of er subsidies kunnen worden verstrekt voor het vervangen van de schermen langs de A28;
en voor het geval er geen of te weinig subsidie kan worden verstrekt voor het volledig vervangen van de schermen:
  • Bij de provincie Gelderland een lening aan te vragen waarmee de vervanging van de schermen kan worden gefinancierd;
  • Als onderpand voor deze lening de bij Rijkswaterstaat op termijn gereserveerde gelden voor de vervanging van deze schermen in te zetten;
  • Rijkswaterstaat te verzoeken met deze constructie in te stemmen;
  • In geval de provincie Gelderland en/of Rijkswaterstaat niet kunnen instemmen met deze constructie met hen in overleg te gaan over alternatieve mogelijkheden die tot hetzelfde resultaat leiden;
  • De raad van de ontwikkelingen in dezen op de hoogte te houden.
Bij brief van 2 juni 2016 heeft u de raad een reactie gegeven op voormelde motie. Daarin vermeldt u onder meer dat er gedurende een jaar objectieve en betrouwbare metingen moeten worden verricht en dat u ‘voorlopig nog niet over betrouwbare resultaten kunt beschikken’. Verder vermeldt u dat u een offerte heeft opgevraagd voor een kostenonderzoek, om daarmee een onderbouwd verzoek bij de provincie te kunnen indienen.

Recentelijk heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport uitgebracht, waaruit onder meer blijkt dat er sprake is van een substantiële luchtvervuiling rondom snelwegen waar 130 km/u mag worden gereden en dat de lucht in Nederland op veel locaties en met name rond snelwegen nog niet gezond is.

Dit brengt ons ertoe om u in aanvulling op voormelde motie het volgende voor te leggen, mede ook omdat het traject voor het verkrijgen van een subsidie een langdurig traject blijkt te zijn. Duidelijk is dat Rijkswaterstaat (RWS) verantwoordelijk is voor de – vervanging van de – geluidschermen en dit dus dient te financieren. RWS wéét ook dat de schermen moeten worden vervangen, want de vervanging van deze schermen staat op de langetermijnagenda van RWS. Zij wil dat evenwel kennelijk pas doen in 2020 (?). Wij willen de schermen zo spoedig mogelijk (laten) vervangen, maar hebben daarvoor niet de middelen. De provincie heeft wel financiële middelen. Dit met elkaar gecombineerd zou kunnen leiden tot het volgende: 
  • de gemeente Harderwijk vraagt aan RWS of zij het vervangen van deze schermen naar voren wil halen;
  • - de gemeente Harderwijk vraagt aan de provincie of zij het geld wil ‘voorschieten’ (in zoverre is er dus geen sprake van een subsidie);
  • RWS betaalt dit geld in 2020 terug aan de provincie.
Het vorenstaande, en het gegeven dat de omwonenden van de A28 dagelijks (!) met de geluidsoverlast en de fijnstofemissie te maken hebben, brengt ons ertoe u de volgende vragen te stellen:

1. Leidt voormelde aanvulling op de motie u tot nadere inzichten wat betreft de uitvoering ervan? Bent u bereid om dit op korte termijn met RWS op te nemen, om vervolgens de medewerking van de provincie Gelderland te vragen? Graag ontvangen wij een toelichting bij uw antwoord.

Uitgaande van uw brief van 2 juni 2016:
2. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de metingen?
3. Is voormelde offerte al uitgebracht en zo ja, wat staat daarin? Zo nee, waarom niet?
4. Kan de periode van een jaar, waarin de resultaten worden verzameld, worden teruggebracht tot (bijvoorbeeld) een half jaar? Wat is de toegevoegde waarde van een onderzoek van een jaar ten opzichte van een onderzoek van een half jaar? (Toelichting: de omwonenden wachten al héél lang op een oplossing (!) en zien de nieuwe schermen liever vandaag dan morgen verschijnen.)

Namens de fractie van de ChristenUnie Harderwijk-Hierden,

M.E. Companjen