CDA tegen reclamebelasting voor cultureel en liefdadig doel

Een van de belastingen die gemeenten kunnen heffen is reclamebelasting. Gemeente Harderwijk doet dat ook, in navolging van de door de raad vastgestelde ‘Verordening reclamebelasting’. 

Nu blijkt echter dat een aantal organisaties voor het eerst met deze belasting geconfronteerd worden. Zij hebben een aanslag ontvangen vanwege een bord met hun organisatienaam erop, in belastingtermen ‘openbare aankondiging’.

‘Wat is er dit jaar anders,’ vraagt Ida Stoevelaar van het CDA zich af. ‘De gemeente is bezig met het aanslaan van organisaties om geld in het laatje te krijgen, lijkt het wel’.

De verordening kent net zoals voorgaande jaren vrijstellingen, waaraan een ‘Voedselbank’ en het ’Hierder Zanglokaal’ aan voldoen. Ook Oudheidkundige vereniging Herderewich heeft een aanslag reclamebelasting ontvangen vanwege een bord met hun naam en verwijzing naar de ingang. Het CDA Harderwijk- Hierden vraagt nu aan het College van B&W, wie vaststelt dat een ‘openbare aankondiging’ reclame is. Ook vraagt het CDA aan het college of zij het eens zijn met het CDA, dat instellingen met een ideologisch en liefdadig doel alsook instellingen die zich bezig houden met zang en cultuur, een vrijstelling zouden moeten krijgen.